het jongste zusje roche

suzzy roche
 

suzzy als ongehuwde huisvrouw en moeder...

suzzy solo

zero church

We hebben het hier al eerder over de New Yorkse zusjes Roche gehad. Suzzy, de jongste zus, is de enige van het drietal die ook soloplaten heeft gemaakt. Nu waren we toch al bezig het oeuvre van de Roches te herontdekken, dus we hebben hier met belangstelling naar de twee soloplaten van Suzzy geluisterd. Dat viel absoluut niet tegen. Zoals je aan de hoesfoto's ook al kunt zien is Suzzy een dame die zich van niets of niemand wat aantrekt, en die gewoon haar eigen gang gaat. Gebreide beenwarmers en simpele gympies horen daar bij. De titel van een van haar beide soloplaten is ook al een mooi statement - Songs from an unmarried housewife and mother, Greenwich Village USA. Met andere woorden: "Hier ben ik en je hebt me maar te nemen zoals ik ben".

De muziek klinkt ingetogen en intiem. Zachte, ingehouden liedjes. Muziek waar je bijna langs luistert als je niet uitkijkt. Toch trekken die warme liedjes je bijna ongemerkt haar wereld binnen. Suzzy blijkt dan over een ruime dosis humor te bevatten en teksten te schrijven die voldoende ruimte laten. En de in eerste instantie wat lievige, ontspannen klinkende liedjes blijken wel degelijk hun scherpe kantjes te hebben. En voordat je het weet ben je uitermate gehecht geraakt aan de muziek van deze bescheiden maar eigenzinnige vrouw.

Samen met Maggie heeft ze ook nog een cd gemaakt die volgens mij vooral het project van Suzzy is geweest. Nog voor de aanslag op het WTC hebben Suzzy en Maggie gebeden verzameld en op muziek gezet. Na die New Yorkse ramp kwam het project in een stroomversnelling. "Gebeden" moet je hier ruim zien, want het zijn niet allemaal religieus getinte liedjes, en zeker ook niet allemaal christelijk. De titel van de cd, Zero Church, geeft dat ook al wel aan. Het gaat hier om een verzameling behoorlijk aangrijpende liedjes met teksten die gaan over compassie, tolerantie en de kern van het lijden van mensen, allemaal op een andere manier.
Ook hier is de uitvoering in de meeste gevallen ingetogen, maar juist daardoor komen de teksten nog beter bij je binnen. Een indrukwekkende plaat.

Voor deze drie cd's geldt overigens dat je meteen ook kunt horen dat je hier met een echte Roche te maken hebt. Er wordt als steeds ook weer prachtig meerstemmig gezongen, de arrangementen zijn overal bescheiden maar zeer to the point, en het is muziek die nooit verveelt, maar juist steeds beter wordt.

  • Suzzy Roche - Holy Smokes - Red House Records RHR CD 104
  • Suzzy Roche - Songs From An Unmarried Housewife And Mother, Greenwich Village, USA - Red House Records RHR CD 136
  • Suzzy & Maggie Roche - Zero Church - Red House Records RHR CD 157

 

 

terug naar de startpagina van moors magazine