ruth ungar de aanstekelijke gretigheid
van ruth ungar
 

jukebox

mammals - born live

the mammals

met swingology

the wayfaring strangers

ruth ungar

ukelelegek...

Ruth Ungar is een jonge vrouw van net in de twintig die is grootgeworden in een nest waar muziek de gewoonste zaak van de wereld was. Haar vader is topfiddler Jay Ungar, haar moeder folkzangeres Lyn Hardy. Pa en moe zijn al een tijd gescheiden, en Jay deelt zijn leven nu met multi-instrumentaliste en zangeres Molly Mason. Ruth speelt zelf fiddle, gitaar en ze is vooral gek van de ukelele. Ze heeft er nu vijf, maar dat worden er ongetwijfeld veel meer. Ze zingt ook, en schrijft haar eigen liedjes, wat haar tot een behoorlijk veelzijdige singer/songwriter maakt.

Genoeg voor een fraaie solocarriŰre, zou je zeggen, maar voor Ruth lijkt dat niet genoeg te zijn. Ze heeft inmiddels een soloplaat gemaakt, twee cd's met haar band The Mammals, eentje met Jay en Molly en hun band Swingology en twee met The Wayfaring Strangers van Jay's oude fiddelmaatje Matt Glaser. Glaser zat met Jay en Molly en Russ Barenberg in Fiddle Fever, maar die zijtak gaan we een andere keer uitspitten.

Je zou nu kunnen denken dat Ruth niet goed weet wat ze wil, maar dat zie je dan toch helemaal verkeerd, want Ruth weet verdomde goed wat ze wil - ze wil muziek maken. Het mooie is dat ze overal waar ze aanschuift ook verschil weet uit te maken. We noemen dat effect maar de aanstekelijke gretigheid van Ruth Ungar. We lopen haar verschillende "projecten" even langs.

Jukebox

Ruth wou al een tijdje een solo-cd maken met materiaal dat ze niet zo goed ergens anders kwijt kon, en dat is de cd Jukebox geworden. Jay en Molly doen mee, Michael Merenda (van the Mammals) en nog wat muzikale vrienden. Zowel titel als hoesje van deze cd zijn wat misleidend, want in een jukebox zou je covers van hits verwachten, terwijl de meeste liedjes door Ruth zelf geschreven zijn, aangevuld met wat traditionals, een nummer van Jacques Brel, eentje van Hank Williams en As Time Goes By. Als je het hoesje ziet zou je kunnen denken dat het om de plaat van een gekwelde sombere puber gaat, terwijl de muziek weliswaar wat melancholieke trekjes heeft, maar absoluut niet somber of dramatisch overkomt, integendeel. Er wordt door iedereen schitterend gespeeld, en Ruth zingt de sterren van de hemel. Mooi, mooi, mooi.

The Mammals

Toen the Mammals hun eerste cd opnamen was het nog een kwartet. Die cd bestaat uit live-opnames en live in de studio opgenomen nummers. Vrij primitief, zodat de geluidskwaliteit niet echt optimaal is, maar dat wordt zeer ruimschoots gecompenseerd door de verve en de energie waarmee deze stringband er tegenaan gaat. Ook hier traditionals, eigen nummers en een paar nummers van verwante artiesten als John Prine.
De eerste echte studio-cd, Evolver, is helemaal raak. Er is nu nog een trio overgebleven: Ruth natuurlijk, op fiddle, gitaar, ukeleles, en zang, Michael Merenda op banjo's, gitaar, bas, percussie, drums en zang en Tao Rodriguez-Seeger (kleinzoon van Pete Seeger) op gitaren, banjo's, bodhran en zang. Dit is echt een top-cd, en het trio lijkt voor Ruth dan ook ideaal, omdat je alledrie in de spotlights staat, en er dus steeds op het scherpst van de snede gespeeld moet worden. Er wordt hier zeer ge´nspireerd gespeeld en gezongen, met soms verrassende moderne toevoegingen. Traditioneel met een twist, zou je kunnen zeggen.

Swingology

Swingology is de band van Jay Ungar en Molly Mason waarin Ruth zich naast een aantal oude rotten in het vak meer dan uitstekend staande houdt. Bovendien blijkt hier ook dat ze een zeer fraaie tweede stem neer kan zetten. Een knusplaat par excellence, deze Relax Your Mind van Jay Ungar & Molly Mason with Swingology. Hier hoor je ook goed met hoeveel plezier er in deze uitgebreide familie samen gemusiceerd wordt. Dit is duidelijk het nest waarin Ruth de lol van het samen muziek maken met de paplepel kreeg ingegoten.

The Wayfaring Strangers

Matt Glaser is de bandleider van deze groep die bestaat uit een aantal doorgewinterde musici naast een stel jonge honden. Dat pakt meer dan voortreffelijk uit, en ook hier speelt Ruth een aantal keren een glansrol. Ook hier geldt dat er traditionele muziek wordt gemaakt die modern klinkt. Dat heeft voor een deel te maken met enthousiasme, een deel met kwaliteit en een deel met lef. Een swingende stringband, waarin ook weer de lol van het samenspelen op elk nummer te horen is.

wayfaring strangers - ruth op fiddle

  • Ruth Ungar - Jukebox - Humble Abode Music HAM 002
  • The Mammals - Born Live - Humble Abode Music HAM 003
  • The Mammals - Evolver - Humble Abode Music - HAM 004
  • Jay Ungar & Molly Mason with Swingology - Relax Your Mind - Angel Records 7243 5 35703 2 3
  • The Wayfaring Strangers - This Train - Rounder Records
  • The Wayfaring Strangers - Shifting Sands of Time - Rounder Records

ruth op gitaar

 

terug naar de startpagina van moors magazine