the invisible man...

vader en zoon scott

this weary way...

darrell scott...

een jonge wayne scott...

Darrell Scott zag ik voor het eerst op een festival-dvd, waar hij samen met Tim O'Brien stond te zingen en spelen. Dat maakte veel indruk, niet alleen omdat die twee zo mooi samen zongen, maar vooral door de soepelheid waarmee ze speelden en zongen. Ontspannen maar zeer geconcentreerd, en als kijker zat je op het puntje van je stoel. Spannende muziek. Dat maakte nieuwsgierig. En toen bleek dat Darrell Scott niet alleen al jaren en jaren actief is in de muziekwereld, hij bleek ook net een verrassend sterk album gemaakt te hebben met zijn bejaarde vader Wayne.

Darrell Scott - The Invisible Man

Darrell Scott omringt zich op zijn laatste album met de beste muzikanten die er op dit moment te vinden zijn - Danny Thompson op bas en Kenny Malone op drums en percussie vormen al een ijzersterke ritmetandem, daar komen dan nog eens Tim O'Brien, Sam Bush, Richard Bennett, Dirk Powell en nog zo wat grote namen bij, en niet te vergeten Scott zelf, die niet alleen fantastisch gitaar speelt, maar ook accordeon, mandoline, banjo, lap steel, keyboards, orgel, bouzouki en piano. Daarnaast zingt hij lekker soepel en buitengewoon indringend. Vrijwel alle liedjes heeft hij zelf geschreven, en ze zijn allemaal sterk. En de stijl balanceert ergens tussen country, Americana, bluegrass en rock. Eigenlijk is dit een van die grote artiesten die het zich kunnen veroorloven elk liedje zo te arrangeren dat het liedje het beste tot zijn recht komt zonder dat het album een rommelpot wordt. De eigen stijl en de intensieve zang zorgen ervoor dat het een echt hecht album is geworden. Nog iets over de arrangementen. Scott is niet zo puristisch en akoestisch als O'Brien, maar ze hebben wel dezelfde compacte manier van werken gemeen. De arrangementen zijn precies goed, maar zeker niet te simpel. Alles past perfect in elkaar. Een groeidiamant.

Wayne Scott - This Weary Way

Darrell's vader Wayne was ook muzikant en schreef ook zijn eigen liedjes, maar hij maakte nooit een plaat totdat zijn zoon hem overhaalde. Ook hier vinden we, dankzij Darrell's connecties, een absolute sterbezetting met onder meer Guy Clark, TimO'Brien, Dirk Powell, Casey Driessen, Danny Thompson en nog een paar gasten van dat kaliber. Darrell leidt alles in goede banen en je kunt horen dat Wayne zich met deze band als een vis in het water voelt. Je kunt horen dat er een oude man aan het zingen is, maar Wayne zingt nog loepzuiver. Een groot deel van de liedjes heeft hij zelf geschreven en ze worden hier perfect uitgevoerd. Iedereen speelt met overduidelijk plezier en zeer geïnspireerd. Slechts één kleine kanttekening - Wayne neigt nogal naar teksten die iets fundamentalistisch christelijks hebben, van "Since Jesus Came Into My Heart" tot en met "Crash On The Highway", wat ik altijd een verbijsterend liedje heb gevonden. Er wordt gezongen over een groot ongeluk op de snelweg waarbij veel drank en bloed komt kijken, maar het enige waar de zanger  zich druk om maakt is dat hij niemand hoort bidden (....) - alsof ze niet wat anders te doen hadden. Los van die teksten is dit een prachtig album.

  • Darrell Scott - The Invisible Man - Full Light Records FLR-0601
  • Wayne Scott - This Weary Way - Full Light Records FLR-05

terug naar de startpagina van moors magazine