de ten holtbox... simeon ten holt

de eerste cd in de doos...

 

We hebben het hier al eerder gehad over Simeon ten Holt's compositie Schaduw noch Prooi. Verslavende muziek noemden we het daar, en dat geldt eigenlijk voor heel het piano-oeuvre van deze bijzondere Nederlandse componist. Tot onze grote vreugde is er nu bij het onvolprezen Brilliant Classics, bekend van de goedkope maar kwalitatief meestal zeer uitstekende cd's die je bij het Kruidvat kunt aanschaffen, een Simeon Ten Holt-box te koop met maar liefst elf cd's met als titel Complete Mutiple Piano Works. We vinden in die box niet alleen Schaduw noch Prooi (overigens exact dezelfde opname als die we eerder bespraken), maar ook Canto Ostinato, de compositie waarmee ten Holt's roem begon.

Het Piano Ensemble, bestaande uit Irene Russo, Fred Oldenburg en Sandra en Jeroen van Veen voert de stukken meer dan voortreffelijk uit, en iedereen die na het beluisteren van Canto Ostinado of Schaduw noch Prooi net als ons verslaafd is geraakt aan de muziek van ten Holt kan zich nu volledig onderdompelen in zijn muziek. De composities Lemniscaat, Horizon, Incantatie IV en Meandres beslaan ieder, net als Canto Ostinato, twee cd's. Schaduw noch Prooi staat op de elfde cd. Dat betekent bij elkaar meer dan elf uur meeslepende en prachtige muziek, voor een belachelijk laag bedrag.

Met deze schitterende box zou Ten Holt wel eens in één klap ons belangrijkste muzikale exportproduct kunnen worden. En dat zou geheel terecht zijn, want juist na het beluisteren van zo'n overdosis Ten Holt kunnen we alleen maar concluderen dat hij echt tot de grote componisten van deze tijd hoort.

terug naar de startpagina van moors magazine