steve earle and the del mccoury band

de som der delen...

van morrison and the chieftains

Musici die samenwerken, dat pakt niet altijd even goed uit. Je krijgt er soms wel goede platen van, maar de magie blijft meestal uit. Toch zijn er uitzonderingen. We bespreken er hier twee die wel wat van elkaar weg hebben.

The Chieftains is een wat suffige Ierse groep die traditionele Ierse muziek speelt. Dat doen ze niet slecht, maar ze maken tamelijk brave muziek, op het saaie af.
The Del McCoury Band is een Amerikaanse groep die traditionele muziek maakt, bluegrass om precies te zijn. Dat doen ze goed, en ook bij hun hoor je dat ze plezier hebben in het maken van hun muziek. Toch zijn ook hun platen, hoewel met vakmanschap gemaakt, te braaf en te saai.

Maar dan gebeurt er wat. The Chieftains gaan een plaat maken met Van Morrison. De Ierse zanger die begon in de ruige popgroep Them, met een stem van schuurpapier en een jazzy gevoel voor timing. De plaat die ze samen maken, Irish Heartbeat, is geweldig. Van zweept de Chieftainmannen op en ze spelen ge´nspireerder dan ooit. Hij brengt de passie die ze zelf nooit op kunnen brengen in hun muziek. Dat levert dan ook meteen de beste plaat op die de Chieftains ooit gemaakt hebben, en tegelijkertijd de beste plaat die Van Morrison ooit gemaakt heeft.

Steve Earle is de meest tegendraadse onder de Amerikaanse singer/songwriters. Hij maakte al een paar stevig door de bocht scheurende rockplaten, maar gaat hier in zee met het meest traditionele gezelschap dat er in Amerika rondloopt, en weet ze even behoorlijk goed wakker te schudden. Ook hier is het de passie die het 'm doet. En wat voor beide heren ook geldt: de ruige stemmen en de jazzy timing en frasering zorgen ervoor dat het nergens gladjes kan worden. De mannen van de band geven overigens fantastisch tegenspel, waardoor we ook hier te maken hebben met het absolute hoogtepunt in het oeuvre van zowel de Del McCoury Band als van Steve Earle. De plaat heet The Mountain.

  • Steve Earle and the Del McCoury Band - The Mountain
  • Van Morrison and the Chieftains - Irish Heartbeat

terug naar de startpagina van moors magazine