south austin jug band south austin jug band

south austin jug band

 

De jonge fiddler Warren Hood maakte indruk toen hij onlangs als begeleider in Nederland was. Na een optreden maakten we even een praatje met hem, en hij zei toen dat we ook eens naar zijn oude band moesten luisteren, de South Austin Jug Band. Een fantastische band, volgens hem, want hij vond het jammer dat hij er uit moest stappen omdat hij naar een andere hoek van de Verenigde Staten verhuisde. Toen we hoorden dat de band binnenkort Nederland aandoet zijn we hun cd eens kritisch gaan beluisteren.

Warren had gelijk. Het is inderdaad een fantastische band. Hun wortels liggen in de traditie van stringbands en jugbands, maar ze doen daar gelukkig hun eigen ding mee, waardoor het wat moeilijker wordt er een etiketje op te plakken. Het is een beetje een mix geworden van bluegrass, country en folk, met een licht jazzy aanpak. Het klinkt dus redelijk traditioneel, maar deze jonge honden deinzen er niet voor terug liedjes van bijvoorbeeld Jimi Hendrix (Little Wing) een jugbandbehandeling te geven die je met verbazing doet constateren dat Hendrix waarschijnlijk instemmend zou hebben geluisterd naar deze versie van zijn nummer.

De kracht van een band als deze is de inzet, het speelplezier en de tomeloze energie waarmee alles wordt neergezet. En als je dan ook nog een paar virtuoze muzikanten te pakken hebt wordt het helemaal interessant. Je kunt aan de cd al horen dat deze jongens live wel eens heel goed zouden kunnen zijn. Dat treft, want ze maken tegenwoordig met een zekere regelmaat een soort minitour langs een aantal kleine zaaltjes in Nederland. Dat betekent dat je de kans krijgt een jonge, veelbelovende band live te zien in een intiem zaaltje. Dat je na het optreden hun cd aan zult schaffen staat voor mij bij voorbaat al vast, maar ook als je onverhoopt verhinderd bent is de cd van het gezelschap zonder meer een aanrader.

 

terug naar de startpagina van moors magazine