spain in my heart - de cd spain in my heart
- liedjes van de spaanse burgeroorlog

de liedjes

poster

appleseed

Van de kleine platenmaatschappijen is Appleseed een van de sympathiekere. Allerlei geŽngageerde singer/songwriters die geen platencontract meer hadden konden bij Appleseed terecht en konden daar niet alleen hun oude catalogus weer opnieuw uitgebracht zien (zie Dick Gaughan), maar ook nieuwe cd's opnemen, met vaak verrassend goede resultaten (zie Eric Andersen en Tom Paxton bijvoorbeeld).

Daarnaast is er ook ruimte voor speciale projecten. Zo is er onlangs een cd verschenen met liedjes van en over de Spaanse Burgeroorlog. Om even je geheugen op te frissen: in 1936 werd de democratisch gekozen Spaanse regering bedreigd door de fascistische troepen van generaal Franco. Daar werd overal ter wereld verontwaardigd op gereageerd en van overal vandaan kwam hulp aanzetten. Zo hebben er alleen al drieduizend Amerikaanse vrijwilligers tegen de fascisten gevochten. Uiteindelijk hielp het niets, want in 1939 veroverde Franco de macht. Daardoor is die Spaanse burgeroorlog een ietwat vergeten hoofdstuk in de Europese geschiedenis geworden. Het is ťťn van de grootste frustraties van de linkse beweging over de hele wereld geweest dat Franco overwon, en hoe het verder ging in Europa, met Mussolini in ItaliŽ en Hitler in Duitsland, dat weten we allemaal. Alleen bleef Franco ook na de Tweede Wereldoorlog maar liefst veertig jaar aan de macht in Spanje.
De Spaanse Burgeroorlog was het eerste grote voorbeeld van internationale solidariteit, en verdient alleen daarom al aandacht.

De liedjes uit die tijd zijn nu voor een deel verzameld op de cd Spain in my Heart. Pete Seeger vertelt in het eerste nummer dat hij een deel van deze liedjes in 1940 opgenomen had, en dat hij ze na de dood van Franco in Spanje zong voor een publiek dat ze allemaal mee kon zingen. Tijdens het bewind van Franco bleken ze ondergronds veel gezongen te zijn, in afwachting van betere tijden.
Toch is deze cd meer dan alleen maar een historisch document. Het laat ook de kracht van muziek zien, al wordt de burgeroorlog op momenten voor mijn gevoel iets te veel geromantiseerd. Toch is het een sterke cd geworden, die op momenten zelfs aangrijpend is.
Het boekje bij de cd is als altijd bijzonder informatief en geeft aanvullende informatie bij elk nummer.

 

 

 

 

 

terug naar de startpagina van moors magazine