chango spasiuk chango spasiuk
Nevenstaande recensie schreef ik een tijd geleden voor Heaven. Spasiuk is nu voor een eenmalig concert in Nederland - aanstaande maandag 28 november treedt hij op in de Oosterpoort in Groningen. Het concert begint om half negen 's avonds en kost zestien euro. Als je de recensie gelezen hebt zul je begrijpen dat dit concert de aanrader van de maand is.

 

Accordeonmeesterwerk uit Argentinië

Chango Spasiuk wordt wel de Astor Piazzolla van de Chamamé genoemd. Dat zal voor een stukje kloppen, omdat hij de Chamamé weer nieuw leven inblaast, maar wij vallen eerlijk gezegd meer voor Spasiuk dan voor Piazzolla, die altijd wat pretentieuze, maar ook steriele muziek maakte. Spasiuk maakt warmere muziek, en durft bijvoorbeeld ook heel zachtjes en gevoelig te spelen. Melodieën die bij een ander al snel tot platte wijsjes zouden worden weet hij met het juiste fingerspitzengefühl zó te brengen dat ze onder je huid kruipen. Na zes plaatselijke platen is dit de eerste cd die internationaal wordt uitgebracht en hij verdient het een doorslaand succes te worden.
Spasiuk is een meesterlijke accordeonist, die bovendien een meesterlijke band om zich heen heeft staan, die ook zijn gevoel voor subtiliteit deelt. Daarnaast wordt er soms ook heel stevig muziek gemaakt waarbij alle remmen losgaan. Chamamé is van oorsprong dansmuziek uit het noordoosten van Argentinië, waarin Indiaanse en Spaanse invloeden hoorbaar zijn. Spasiuk voegt daar nog wat van zijn eigen Oekraďense achtergrond aan toe, en heeft bovendien goed naar jazz en avantgarde geluisterd. Een swingende plaat ook. Adembenemend mooi.

  • Chango Spasiuk – Tarefero De Mis Pagos (Sounds From The Red Land) – Piranha CD-PIR1895

terug naar de startpagina van moors magazine