speeldoosje... speeldoosje
- jazzy folk van pot, van lienen & baumgarten

 

In de Nederlandse folk leek lange tijd weinig spectaculairs te gebeuren, zeker in vergelijking met buitenlanden als BelgiŽ. Toch blijken er op verschillende achterhoeken van Nederland in stilte, in schuren en andere privťstudio's, prachtige albums te zijn opgenomen. Het trio lijkt daarbij een mooie samenwerkingsvorm die spannende dingen oplevert. In een trio kun je je niet verschuilen in de band, maar moet alles wat je doet ook goed zijn. Dat betekent dat je met zijn drieŽn steeds op het scherp van de snede zit te spelen.

Als je, zoals het Fries-Groningse trio Pot, Van Lienen & Baumgarten, ook nog eens veel improvisatie in je spel toelaat moet je wel heel goed naar elkaar luisteren, en heel alert op elkaar reageren om het ook voor de luisteraar interessant te houden. Op hun nieuwe cd Speeldoosje slagen de drie muzikanten/componisten daar zeer goed in. Arie van Lienen en Peter Pot bespelen de trekharmonica, Philip Baumgarten is de bassist. Je kunt goed horen dat de composities, waar vaak de naam van ťťn van drieŽn achter staat, in nauwe samenwerking zijn verfijnd en uitgewerkt. Mooie melodieuze melancholieke composities zijn het, lekker jazzy gespeeld.

De accordeonmuziek van deze drie heren is minder scherp en experimenteel dan die van hun Belgische collega's - hier is het meer de weemoedigheid die de muziek mooi maakt. Muziek die uit de traditie komt, maar juist door de jazzy aanpak iets geheel eigens heeft. Mooi.

Op de site kun je drie nummers van de cd in zijn geheel beluisteren (klik op de button "p, vl & b").

terug naar de startpagina van moors magazine