tango dorado

tango dorado

tango dorado

 

 

 

 

 

 

"De tango" bestaat niet. Tango's hebben zoveel aspecten dat er meerdere soorten tango te onderscheiden zijn. Echt vlammende passietango hoor je bijna niet meer sinds Astor Piazzolla de tango tot kunstvorm verheven heeft. Sinds die tijd hoor je vooral intelligente, ingenieuze tango's. Ook de ouderwetse warme knustango of de emotionele melancholieke tango hoor je steeds minder.

Ook bij het Nederlandse gezelschap Tango Dorado kun je horen dat ze goed naar alle soorten tango's hebben geluisterd. Een echte keus lijken ze niet helemaal te willen maken, maar met de dubbel-cd Old Places And New Grounds laten ze wel horen dat ze diverse aspecten van de tango goed beheersen. Op de eerste cd, Old Places, komt vooral de warme knustango aan bod, met zwierige, elegante arrangementen en een melancholieke uitstraling. De warme stem van zangeres Sandra Rumolino past hier perfect.

De tweede cd laat de invloed van Piazzolla wat duidelijker horen. Op New Grounds wordt beschaafd en intelligent gespeeld, en de gastzangers Josť Rivero en Richard Prada passen juist weer perfect bij deze aanpak. De tweede cd is verreweg het interessantst, al pakt de avontuurlijke aanpak niet altijd even goed uit. De ietwat suffe jazzgitaar op El Entrariano haalt de spanning er bijvoorbeeld even uit, maar in het slotnummer, Verano, worden juist alle remmen losgegooid. Daartussendoor krijg je hier op verschillende plaatsen verrassende en spannende arrangementen te horen. In het spoor van Piazzolla, dat zeker, maar Tango Dorado weet er leuke eigen dingen mee te doen. Een uitstekende band, en alles bij elkaar twee erg leuke cd's van internationaal niveau.

  • Tango Dorado - Old Places And New Grounds - Casa De Musica 93409

terug naar de startpagina van moors magazine