sara tavares sara tavares

sara tavares

Een vleug zomer, een warme wind die door de kamer waait - we draaien de cd BalancÍ van Sara Tavares. Opgenomen in Portugal, waar ze al lang woont, maar de invloeden van KaapverdiŽ, waar haar wortels liggen, zijn ook duidelijk te horen. We horen vooral een jonge vrouw die heerlijk gemakkelijk, zacht swingend zingt, met een licht hese, warme stem. Je hoort een vrouw die duidelijk hoorbaar goed in haar vel zit, en misschien is haar muziek daardoor wel zo vrolijkmakend. Toch zit er wel een vleugje treurigheid in, maar dat maakt het allemaal alleen maar mooier.

Het titelnummer BalancÍ is het perfecte zomernummer, zacht wiegend, swingend en zich onweerstaanbaar in je geheugen hakend. Maar Tavares kan meer, en dat laat ze verderop ook goed horen. Er wordt op een ontspannen manier geŽxperimenteerd zonder dat ze ooit uit de bocht vliegt. Ontspannen en toch spannend, en dat is toch wel bijzonder. Tavares schreef bijna alle sterke nummers zelf, en speelt bovendien zelf gitaar, percussie en nog wat andere muziekinstrumenten en doet dat meer dan voortreffelijk. Luister maar eens naar het laatste nummer van de cd, De Nua, waar Tavares zelf de hypnotiserende percussieriff speelt waar ze vervolgens op een fenomenale manier overheen zingt. Prachtig, prachtig. Ze heeft daarnaast een aantal fantastische musici om zich heen verzameld - let bijvoorbeeld eens op de prachtige en bijzondere accordeonpartijen.

Dat zingen van haar is geweldig - ze zingt niet alleen met een mooie warme stem, maar gebruikt haar stem vaak ook alsof het een jazzinstrument is, scattend en wel. En ze kan niet alleen heel ontspannen ballads zingen, ze kan ook uithalen en voluit gaan, zonder dat het ook maar ergens geforceerd aandoet. Een heerlijk, vrolijkmakend album, waarmee we voor ons gevoel de zomer al in huis hebben gehaald.
Kijk eens naar het videofilmpje van BalancÍ, en als je dan nog niet volledig om bent, luister dan via de website van World Connection naar wat fragmenten van haar schitterende cd.

 

terug naar de startpagina van moors magazine