god bless tiny tim... tiny tim

 

Tiny Tim is de artiestennaam van de excentrieke, ruim twee meter lange Herbert Kaury, die zijn lengte nog eens accentueerde door op een ukelele te spelen. Hij kende duizenden liedjes uit zijn hoofd en zou waarschijnlijk altijd in het derderangs circuit zijn blijven steken als hij niet tegen platenproducer Richard Perry was aangelopen. Perry zorgde voor het perfecte orkest en wist Tiny Tims excentriciteit volledig uit te buiten. De man was een merkwaardige karikatuur, en had dankzij Tiptoe Through The Tulips een eenmalige wereldhit. Twee jaar lang was hij een enorm tv-succes in Amerika, maar na zijn eerste langspeelplaat God Bless Tiny Tim, die heel goed verkocht, was het afgelopen met het succes. Toch was zijn tweede plaat ook voortreffelijk. De derde plaat die hij voor Reprise opnam was gericht op kinderen en op zijn manier ook zeer vermakelijk.

De drie platen die Tiny Tim voor Reprise opnam zijn nu door Rhino uitgebracht op haar sublabel Handmade. Dat betekent dat je drie cd's in een doosje krijgt met de drie platen plus een flinke hoeveelheid demo's, commercials, outtakes en singlekantjes. Bij sommige demosessies lijkt het alsof de man zijn ukelele oppakt en vervolgens achter elkaar alles speelt wat hem te binnen schiet, soms binnen een minuut overschakelend op een ander liedje, of uitroepend "hier weet ik het verder niet meer, maar ken je deze al?".
Met name de eerste plaat is nog steeds zeer genietbaar, al moet je in een tikkeltje melige bui zijn om de humor echt te waarderen. Tiny Tim is een beetje "tussen de schuifdeuren", maar door producer Richard Perry op miraculeuze wijze op een hoger plan getild, waardoor je er toch met veel plezier naar kunt luisteren.

  • Tiny Tim - God Bless Tiny Tim - The Complete Reprise Studio Masters... and more - Rhino Handmade RHM2 7866
    Uitgebracht in een relatief kleine oplage, dus vrij duur - hou dus ook rekening met invoerbelasting als je hem bij Rhino bestelt.

terug naar de startpagina van moors magazine