destination...

trio42
- live in leeuwarden
- destination

In The Hitchhikers Guide to the Galaxy van Douglas Adams komt een supercomputer na miljoenen jaren eindelijk met het antwoord op "het leven, het universum en alles" - het verbluffende antwoord, dat meer vragen oproept dan beantwoordt, is: 42.

Voor de leden van Trio42 was het meteen duidelijk, daar hoef je verder niet lang over na te denken: 42 staat dan uiteraard voor muziek. Wij kunnen ons daar wel in vinden. Mooie naam voor een trio dus.

Trio42 heeft een opmerkelijke bezetting: harp, viool en saxofoon, en ze waren wat mij betreft de grote verrassing tijdens CityProms 2014, het gratis openluchtfestival in Leeuwarden. Het trio trad overigens binnen op, omdat de lucht wat te dreigend was, maar wel in een heel mooi zaaltje.

Het verrassende was niet alleen dat harp, viool en saxofon zo mooi bij elkaar blijken te kleuren, maar ook dat de drie muzikanten (de harpiste, Miriam Overlach, was een invalster, maar dat zou je niet zeggen, want ook het samenspel klonk fantastisch) met een enorme passie stonden te spelen, waardoor je bijna vergat hoe goed en virtuoos ze ook nog eens waren.

En dat was nog niet alles, want voor een klassiek trio hadden ze nog iets bijzonders - ze kunnen ook swingen. En dat is een groot voordeel als je bijvoorbeeld de muziek van Milhaud gaat spelen. Dat moet met schwung en flair gespeeld worden, en niet strak van het papier.

Ze spelen met passie, lekker fel, en steeds precies goed, ook in de hoogte en de diepte wordt er geen toon gemist, waardoor je als publiek soms werkelijk met open mond zit te luisteren, zo goed zijn deze drie.

Omdat er niet zo heel veel muziek geschreven is voor de opmerkelijke combinatie van viool, sax en harp hebben ze verschillende klassieke stukken "omgebouwd", dat wil zeggen dat ze er transcripties voor gemaakt hebben, en dat pakt altijd weer, zoals je op hun debuut-album op je gemak thuis nog eens kunt constateren, geweldig goed uit.

Ik hoop dan ook dat dit trio actief op zoek gaat naar moderne componisten die speciaal voor hun stukken willen schrijven, want daar vraagt dit geweldige trio gewoon om. Absolute wereldklasse!

Merel Vercammen - viool
Christiaan van der Weij - saxofoon
Remy van Kesteren - harp

merel vercammen

trio42 met invalharpiste

er werd met passie gespeeld...

in een fraaie ambiance...

Foto's Jip Moors

Klik op het driehoekje om het fragment te beluisteren.

 

terug naar de startpagina van moors magazine