rossini op zijn best...

bartoli en rossini

 

Cecilia Bartoli is niet alleen een van de belangrijkste en beste klassieke zangeressen van deze tijd, ze is ook nog eens behoorlijk eigenzinnig. Ze zingt alleen dingen die ze echt ziet zitten, en duikt regelmatig zelf de archieven in om prachtige vergeten muziek onder het stof vandaan te halen. Bartoli heeft in haar eentje ook voor een herwaardering van Rossini gezorgd. Rossini werd in kringen van operaliefhebbers beschouwd als tweederangs, te plat, te populair. Het gevolg was dat zijn opera's, als ze al werden opgevoerd, een behoorlijk platte en simpele behandeling kregen. Dat veranderde al wat met de enscenering die Dario Fo verzorgde voor de Barbier van Sevilla, maar het enthousiasme van Bartoli, die de perfecte Rossini-zangeres lijkt te zijn, deed de rest.

Bij Total Film is zojuist de dvd verschenen van de onbekende Rossini-opera Il Turco in Italia. Dat is, verrassend genoeg, een opera over het maken van een opera. De dichter, die het verhaal schrijft, is prominent op het podium aanwezig, net als de souffleur. De hoofdpersonen, die ter plekke door de dichter worden bedacht, protesteren regelmatig tegen het script waar ze aan onderworpen worden, en dat levert een paar vermakelijke scenes op, die eigenlijk heel modern aandoen. En dat geldt feitelijk voor de hele opera, die een gelaagdheid heeft die we bij de "platte" Rossini niet helemaal zouden verwachten. Eigenlijk maakt hij de idiote soap-achtige verhalen waar opera's het vaak van moeten hebben belachelijk, terwijl hij ze tegelijkertijd juist ook uitvergroot. Dat levert een opera op die tegelijkertijd zeer grappig en dramatisch is, al overheerst het vermakelijke aspect.

De uitvoering is meer dan voortreffelijk. Niet alleen Cecilia Bartoli schittert, ook Ruggero Raimondi als de Turk, en Paolo Rumetz als de sukkelige echtgenoot zijn prima op dreef. Fraaie decors, bijzondere kostuums, een uitstekend orkest en een goede dirigent maken het af. We kunnen rustig concluderen dat deze Rossini-opera zeer ten onrechte zo onbekend is. Hij bewijst hier overtuigend dat diepgang en vrolijkheid prima samen kunnen gaan, in een opera waar je van begin tot eind van zit te genieten.

  • Giacomo Rossini - Il Turco in Italia - Arthaus Musik - in Nederland uitgebracht door Total Film

terug naar de startpagina van moors magazine