voermans en vloeimans

voer en vloei

erik en eric...

 

 

 

Erik en Eric heten de hoofdrolspelers op Nocturnal Ghost Songs, en dan ook nog eens Voermans en Vloeimans - de associatie met de Kuifje-bijfiguren Jansen en Janssen moet je echter maar gauw weer vergeten. Hier gaat het puur om een merkwaardig maar niet terzakedoend toeval.

Erik Voermans speelt al dertig jaar gitaar, maar hij doet dat op zijn geheel eigen manier - er worden geluidstapijtjes gemaakt die in eerste instantie introvert overkomen, maar die bij nadere beluistering wel degelijk spannend blijken te zijn. Eric Vloeimans is trompettist, en hij voegt aan de geluidslandschappen van Voermans nog een extra spanning toe die er voor zorgt dat deze muziek het genre van de "ambient muziek" overstijgt.

De twee muzikanten hebben duidelijk heel goed naar elkaar geluisterd. Voermans heeft zijn basis-gitaarwerk duidelijk gemaakt met Vloeimans' bijdrage in zijn achterhoofd, en Vloeimans springt er dan ook perfect in, met zeer mooi klinkende, gevoelige en toch ook weer spannende trompetpartijen, waarbij je soms echt op het puntje van je stoel zit.

Het doet soms denken aan het werk van Jon Hassell, al laat Vloeimans hier horen dat je geen vervormer nodig hebt om je trompetspel eenzaam te laten klinken. Het doet ook wat denken aan het werk van Brian Eno, de pionier van de ambient muziek, maar Voermans en Vloeimans zijn wat meer "down to earth", al zie je hier ook met enige regelmaat lege vlaktes voor je geestesoog opdoemen. Stilte, leegte, maar tegelijkertijd opperste concentratie en intensief samenspel, en samen levert dat een album op met uitermate mooie muziek.

"Mooie muziek" - dat is natuurlijk een kwalificatie die niet meer kan tegenwoordig, maar toch wil ik in dit geval een uitzondering maken. Daarvoor werd er hier net iets te vaak geroepen "aah jongens, wat mi!" En ze blijken de aandacht van de luisteraar ook nog eens van begin tot eind vast te kunnen houden, wat met dit soort voortkabbelende muziek een prestatie genoemd mag worden. En het allerbelangrijkste natuurlijk - het is muziek die je rkt.

  • Erik Voermans featuring Eric Vloeimans - Nocturnal Ghost Songs - Basta 3091542

terug naar de startpagina van moors magazine