the watchman... the watchman
- een superieur singer/songwriter
 

 

 

 

Nederland heeft een paar muzikanten voortgebracht die het internationaal prima doen, maar die in Nederland vreemd genoeg alleen bij een beperkte groep kenners door lijken te dringen. Denk aan bluesmannen als Hans Theessink of Michael de Jong (die overigens, waarschijnlijk tot afgrijzen van Wilders, maar liefst drie paspoorten heeft - maar dat terzijde) en singer/songwriter Ad van Meurs, artiestennaam The Watchman. Ik moet bekennen dat ik van The Watchman wel degelijk gehoord had, vooral via lovende recensies (die ook in Amerikaanse bladen als Sing Out verschenen), maar dat ik op de een of andere mysterieuze manier nooit aan het beluisteren van zijn muziek was toegekomen. Een dode hoek, of een blinde vlek, die, zo bleek, nodig gecorrigeerd diende te worden.

High Acres is, als we goed hebben geteld, de tiende plaat van The Watchman. Van Meurs heeft, voordat hij onder dit pseudoniem actief werd, ook in wat andere groepen gefigureerd, maar als The Watchman, dat eigenlijk als duo kan worden beschouwd, omdat van Meurs' partner Ankie Keultjes een niet te onderschatten rol speelt, lijkt van Meurs zijn draai echt te hebben gevonden. High Acres is een relaxte bluesy plaat die begint met een prachtige ontspannen instrumental waar Ry Cooder zich niet voor zou schamen. Dan volgt een rij perfecte liedjes die iemand als JJ Cale probleemloos op zijn repertoire zou kunnen nemen. Die namen noem ik alleen om een klein beetje de richting aan te geven waarin je moet denken. Het is geen spectaculaire muziek dus, maar rustige, ingenieuze, introverte muziek die misschien iets meer aandacht nodig heeft. Misschien is dat de reden waarom de Watchman in Nederland in de dode hoek is beland.

Het mooie van de Watchman is dat hij een eigen geluid heeft. Maar wel een geluid waarmee hij zonder meer naast bovengenoemde grootheden kan staan. Van Meurs zingt en speelt gitaar en dobro, Ankie Keultjes zingt niet alleen een prachtige tweede stem, maar ze produceerde dit album ook. Verder verdienen gitarist Stephan Jankowski en de heerlijk losse percussionist Osama Mileeghi een aparte vermelding. En luister ook eens naar het schitterende Sleepless in Ostend, met Keultjes op leadvocals en een schitterend blazersarrangement. Maar er is op deze prachtige groeiplaat veel meer te ontdekken. Bovendien zal ik een inhaalslag moeten maken, want dit album smaakt duidelijk naar meer. Mooi.

terug naar de startpagina van moors magazine