bill wyman's rhythm kings live... bill wyman's rhythm kings

 

 

Soms vind je op onverwachte plekken grote kwaliteit. Toen Bill Wyman uit de Stones stapte kon hij rustig gaan rentenieren. Toch koos hij ervoor met een vriendenclub muziek te blijven maken. Zijn naamsbekendheid zorgde ervoor dat ze in ieder geval genoeg publiciteit kregen om voor volle zalen op te treden. De cd's van Bill Wyman's Rhythm Kings zijn allemaal heel aardig, maar de band gaat pas vlammen als ze op het podium staan. Wyman heeft een geïnspireerde club mensen om zich heen verzameld, die één ding gemeen hebben - ze vinden het heerlijk om samen muziek te maken, en omdat ze de muziek kunnen spelen die ze zelf leuk vinden is elk optreden een feest. Voor henzelf (dat kun je zien) maar daardoor ook voor het publiek.

Let the good times roll bevat twee fantastische live-optredens, eentje van drie kwartier en een van een uur en een kwartier, plus een film van een half uur "on the road". De band begint meteen voluit met Ray Charles' I got a woman en stoomt vervolgens lekker door. Aan de energie en de felheid kun je niet zien dat het hier om een groep zestigers gaat, aangevuld met een paar zeer getalenteerde jonkies. Er draaien dan ook een paar legendarische grootheden mee in deze band. Georgie Fame bijvoorbeeld had al een paar fraaie hits voor de Stones op het toneel verschenen en zingt nog zeer overtuigend, terwijl zijn vette orgelspel nog net zo swingt als vroeger, en de gitaarheld Albert Lee weet nog precies hoe hij zijn gitaar moet laten ontvlammen. Dan hebben we nog Terry Taylor, ook op gitaar, en de geweldige Graham Broad op drums. Ook de blazers zijn een klasse apart - Frank Mead en Nick Payne op sax en mondharmonica stelen verschillende keren de show. De jonkies zijn Beverly Skeete die verbazingwekkend goed en soulvol zingt, en Mike Sanchez die stevig stuwend boogiepiano speelt en meer dan voortreffelijk zingt. En dan weet het gezelschap ook nog hoe je samen zingt en speelt, als een echte hechte band.

Kortom - voor mij was deze dvd de verrassing van het jaar, en hij staat nu al in mijn lijst van beste concert-dvd's. Het is niet alleen heel lekker om mensen zo heerlijk samen te zien rocken, je krijgt er ook acuut een onverwoestbaar humeur van.

  • Bill Wyman's Rhythm Kings - Let the good times roll - Classic Pictures DVD/084X

terug naar de startpagina van moors magazine