resolution...

xavi reija
- resolution

xavi rija trio...

 

De Catalaanse drummer Xavi Rija werkte eerder met een quintet, maar hij heeft de keyboardspeler en de saxofonist eruitgeknikkerd en bleef met een trio over. Gitarist Dusan Jevtovic en bassist Bernat Hernandez maken samen met Rija jazzrock die op een wonderbaarlijke manier intelligentie en subtiliteit combineert met rauwe passie en ontembare energie.

"Less is more" gaat in dit geval zeker op, want veel intensievere muziek dan hier zul je niet snel horen. Spannend, avontuurlijk, met vreemde dissonanten die perfect kloppen, met tempowisselingen die volstrekt in balans zijn en de spanningsboog alleen maar spannender maken, samenspel en wisselwerking die continu op het scherpst van de snede zitten, balancerend tussen rock en jazz, tussen atmosferische soundscapes en funky hardrock.

En al die tijd zit je met open mond te luisteren naar het virtuoze samenspel - het ene moment verrast door de bassist die dingen doet die je niet voor mogelijk had gehouden, dan weer hoor je de gitarist met verbijsterende patronen tevoorschijn komen, en dan weet de drummer het nummer weer subtiel een andere kant op te sturen. Resolution is één groot muzikaal avontuur. Drie geniale virtuozen die vooral ook als coherent trio weten te overtuigen. Een absolute aanrader.

Klik op het driehoekje om het fragment te beluisteren.

 

terug naar de startpagina van moors magazine