house party dan zanes - folkgenie
 
family dance

night time

rocket ship beach

We hebben het hier al eerder gehad over de laatste cd van Dan Zanes en zijn steeds wisselende gezelschap vrienden. Zanes neemt steeds oude klassieke folknummers en speelt die alsof het liedjes zijn die gisteren geschreven zijn. Hij doet dat met ontzettend veel lol en energie, en hij heeft precies de juiste losse manier van arrangeren. De cd Parades and Panoramas smaakte naar meer, dus nu zitten we al een paar dagen intens te genieten van vier eerdere cd's van Zanes. Heerlijke muziek, waar je acuut zeer vrolijk van wordt.

Zanes heeft steeds een gevarieerd gezelschap aan vrienden die meespelen, van Debbie Harry (Blondie) en Sheryl Crow tot Lou Reed of Loudon Wainwright III, en zelfs Philip Glass speelt een verbazingwekkend schitterend stuk op een blaasbalgorgel aan het eind van het ruim zes minuten durende A Place For Us op House Party. Maar dat is lang niet het enige hoogtepunt op deze cd's. Het lijkt wel of Zanes elk jaar weer met evenveel inspiratie een cd bij elkaar speelt van een uur, waar geen inzinking op te ontdekken valt. De variatie is groot, maar dat maakt deze cd's nog niet tot een rommelig geheel. Integendeel, zou ik bijna zeggen, want het is één aaneengeregen feest van mensen die met ontzettend veel aanstekelijk plezier muziek met elkaar maken, en die dat ook nog eens behoorlijk avontuurlijk aanpakken.

Dat laatste betekent in de praktijk dat je bij Zanes en zijn vrienden eigenlijk nooit een overbodige versie van een nummer zult aantreffen, maar dat er vaak juist een uitvoering neergezet wordt die als de definitieve versie kan gelden. Zanes gooit er af en toe ook een nummer tussendoor dat hij zelf geschreven heeft, maar als je dat niet weet denk je dat het gewoon een onbekende klassieker is.

Als je jezelf een enorm plezier wil doen en je humeur eens even fors wilt opkrikken moet je beslist eens een van Zanes cd's aanschaffen. Succes verzekerd! Ook kinderen vinden deze muziek overigens heel erg leuk, en ik moet bekennen dat ik er zelf geen genoeg van kan krijgen.

  • Dan Zanes & Friends - Rocket Ship Beach - Festival Five Records 001
  • Dan Zanes & Friends - Family Dance - Festival Five Records 002
  • Dan Zanes & Friends - Night Time! - Festival Five Records 003
  • Dan Zanes & Friends - House Party - Festival Five Records 006
  • Festival Five Records

de muzikanten op house party

terug naar de startpagina van moors magazine