jazz

jazz
- gary giddins en scott deveaux

Voor de perfecte soundtrack bij dit stukje moet je even naar beneden scrollen en om te beginnen onderaan de rechterkolom de eerste versie van Duke Ellington's Black and Tan Fantasy aanklikken. Daarna ga je in diezelfde rechterkolom, maar iets hoger, lezen wat er over dat nummer geschreven wordt, en dan krijg je al snel door waarom het boek Jazz van Gary Giddins en Scott DeVeaux zo goed is. En dan hebben we het alleen nog maar over een illustratie gehad.

Het is namelijk een boek dat niet alleen op een prettig leesbare manier de geschiedenis van de jazz beschrijft, maar in de allereerste plaats een boek van twee jazzliefhebbers die hun enthousiasmes willen delen met de lezer, zo'n beetje wat ik met dit magazine ook elke dag probeer. Het boek begint met een vrij simpele, voor iedere muziekliefhebber begrijpelijke uitleg van een aantal essentiële kenmerken van de jazz. Timbre, ritme, licks, motieven, dat soort zaken. En dan wordt de geschiedenis van de jazz verteld, aan de hand van een persoonlijke keuze uit hoogtepunten, waar we er ter illustratie eentje uitgepikt hebben: Black and Tan Fantasy, in de versie van 1927. Luister en lees mee, en je merkt dat je beter gaat luisteren naar de muziek. En vooral dat is het effect dat dit boek op je heeft.

Je kunt bij de uitgever, WW Norton, de cd's bestellen waar alle nummers op staan die hier een nadere beschouwing krijgen, en dat is absoluut aan te raden, al moet ik je daarbij waarschuwen, want er treedt onherroepelijk na korte tijd een zekere gretigheid op, want het enthousiasme van de schrijvers is behoorlijk aanstekelijk, en zeker als je maar zijdelings geïnteresseerd was in jazz moet je er op rekenen dat je het gevaar loopt een levenslange liefde voor en honger naar jazz te voeden, alleen al door dit boek te lezen.

Een uitputtende geschiedenis van de jazz is dit boek overigens niet, maar daar zijn genoeg encyclopedische werkjes voor (en internet). Hier word je echt door de persoonlijke keuzes van de schrijvers breed ingewijd in de wereld van de jazz. De echte groten komen daarbij uiteraard allemaal aan bod, tot en met John Scofield met Medeski, Martin & Wood.

De foto's zijn uitstekend, het boek is goed geschreven, zonder vakjargon, en begrijpelijk voor de leek terwijl de kenner toch niet afhaakt, en de schrijvers hebben vooral met een perfect fingerspitzengefühl het mooiste uit een eeuw jazz weten te kiezen. Een absolute aanrader van een boek dus, vooral omdat het zo aanstekelijk is en het je honger naar goede muziek perfect voedt.

Om te laten horen dat iemand als Duke Ellington ook niet stilstond hebben we onder de versie uit 1927 ook nog een complete Black and Tan Fantasy-opname uit 1945 toegevoegd. Omdat het nummer al meer dan tachtig jaar geleden geschreven is kunnen we hier de complete uitvoeringen laten horen.

 

duke ellington...

over black and tan fantasy...

black and tan deel 2

Klik op het driehoekje om het nummer te beluisteren.

 

terug naar de startpagina van moors magazine