congo jazz...

blue flamingo presents:
congo jazz

 

 

Blue Flamingo is de artiestennaam van een bijzondere discjockey - hij draait namelijk alleen 78 toerenplaten. We zagen hem tijdens het Europa Festival Utrecht aan het werk tijdens de avond van de Nachtclubmuziek uit Portugal en Roemenië. In de hal, buiten de concertzaal, werd de sfeer bepaald door de merkwaardigste dj die ik ooit bezig zag: DJ Blue Flamingo had een installatie gemaakt waar hij 78-toerenplaten op draaide die meteen versterkt werden via een simpel maar ingenieus, en hoogst effectief systeem. Je werd in een tijdmachine een kleine eeuw terug in de tijd geschoten en hoorde passievolle wereldmuziek uit alle hoeken van Europa, met het bijpassend houtvuurtje dat uit de 78-toerengroeven tevoorschijn kraakte. Prachtig. Bovendien bleek hij een hele goede neus voor kwaliteit te hebben.

Zijn verzameling is groot, en hij blijkt af en toe ook cd's samen te stellen met wat hoogtepunten uit zijn 78 toerenverzameling. Dat levert opwindender cd's op dan je wellicht zou verwachten. Op Congo Jazz vind je een klein uur aan de de meest opwindende muziek die er ooit gemaakt is. De titel van de cd is een tikkeltje misleidend, want van de drie blokken muziek blijkt alleen de tweede te bestaan uit Congolese rumba uit de jaren vijftig. De andere twee blokken zijn overigens al net zo fris, energiek en vooral verrassend als dat middelste blok. Jungle Crawl bevat "Hot Jazz Jungle Exotica" met verbijsterend goede muziek van bands die tegenwoordig zo goed als vergeten zijn, zoals Frankie Trumbauer & His Orchestra (waar dan wel weer de befaamde Bix Beiderbecke in speelde), Leon Rene, Tiny Parham of Clarence Willimans. Red Nichols and his World Famous Pennies is dan nog de bekendste band uit dit blokje.

Congo Jazz is misschien wel het verrassendste blok, want dit is muziek die we hier nooit eerder hoorden, van het Orchestre African Jazz of Kaba Joseph & Le Groupe Rythmique Ngoma. Fris, energiek en volkomen tijdloos. Van het laatste blokje, met de titel That Old Time Religion zou je misschien wat suffe gospel verwachten, maar ook hier is de opwinding ongehoord groot. Je hoort hier waar mannen als James Brown of Little Richard de mosterd vandaan haalden. Luister maar eens naar Dominee Crum en zijn Mighty Golden Keys. Ook in dit blokje, naast Mahalia Jackson, veel obscure namen als Professor Johnson, Mary Deloach of Alex Bradford. Jubilee, Gospel en Hard Gospel uit de jaren 1930-1950. Ten onrechte vergeten, zeg je als je deze cd hebt gehoord, en terecht afgestoft door DJ Flamingo. Dit is puur genieten, en een absolute aanrader voor elke echte muziekliefhebber.

Klik op het driehoekje om het fragment te beluisteren.

 

terug naar de startpagina van moors magazine