doos op lp-grootte

medeski, martin & wood
- radiolorians: the evolutionary set
- live en remix

explorarians - de live cd

remixolorians

 

Toetsenist John Medeski, drummer Billy Martin en bassist Chris Wood vormen samen Medeski, Martin & Wood, en met zijn drien hebben ze de jazz en met name de jazzrock weer volledig op de kaart gekregen. Veel avontuurlijker kan muziek niet worden, en deze drie mannen zijn constant zo gretig bezig met het verkennen van grenzen dat het voor de luisteraar nauwelijks bij te houden valt. Bovendien is elk live optreden ook weer n groot avontuur, omdat ze met zijn drien continu op het allerscherpst van de snede met elkaar spelen. Daarbij heb je nooit het gevoel dat ze elkaar zo goed aanvoelen dat het bijna saai wordt, zoals bij veel ander jazzbands - hier blijft het altijd ongehoord spannend.

Radiolorians was een bijzonder project, waarbij de band eerst op toernee nieuw materiaal ging spelen, en na afloop van een periode de studio indook om opnames te maken. Als je het resultaat hoort vraag je je af waarom niet meer bands dat zo doen in plaats van omgekeerd - meestal wordt er eerst een album opgenomen en wordt er vervolgens getourd om het album te promoten. Maar het publiek van MMW lijkt al net zo avontuurlijk ingesteld als de band zelf, dus dit pakte bijzonder goed uit. In een jaar tijd kwamen er zo drie albums uit onder de titel Radiolarians.

Eind 2009 kwam er als afsluiter van dit project een box uit, Radiolarians: The Evolutionary Set, op lp-doosformaat, met daarin naast de drie Radiolarians-albums (aangevuld met bonustracks) een live album (Explorarians) en een remixalbum (Remixolarians). Bovendien zijn er twee vinylplaten toegevoegd met daarop een keuze uit de drie oeralbums, en een dvd. Die vinylplaten en de dvd voegen, wat mij betreft, niet echt veel toe, maar de vijf cd's die er dan overblijven leveren genoeg materiaal om buitensporig enthousiast over te worden. We beginnen met de twee extraatjes - de live cd (waar de eerste twee fragmenten hieronder uit geplukt zijn) en de remix-cd.

Beide zijn geweldig - het live album omdat je hoort dat de band zich op een podium als een vis in het water voelt en met tomeloze energie tekeer gaat, de remix-cd omdat elke plaat van MMW de gemiddelde remixer en sampler laat kwijlen. De remixen zijn stuk voor stuk geslaagd, en meerdere versies van MMW-nummers betekent meteen ook een verrijking. Je wordt bijna gretig naar nog meer versies, en je voelt de behoefte opkomen naar elk optreden van de band af te reizen om vooral niets te missen van de variaties op n thema, waar de mannen zo goed in zijn. En dan hebben we het nog niet gehad over de gretigheid waarmee Medeski verschillende soorten orgels inzet, of de variatie aan percussie waar Martin zich van bedient.

The Evolutionary Set is zonder meer een absolute aanrader voor alle fans van de band, maar ook als je nog nooit van Medeski, Martin & Wood gehoord hebt is dit een perfecte instapset, omdat hier de veelzijdigheid van de band goed hoorbaar wordt. Een waarschuwing is op zijn plaats: deze muziek is ernstig verslavend!

Klik op het driehoekje om het fragment te beluisteren.

 

terug naar de startpagina van moors magazine