horror vacui...

aurélie dorzée

 

 

Aurélie Dorzée is een Waalse violiste die al eerder van zich liet horen, maar die nu een soloplaat heeft gemaakt die diepe indruk maakt. Het Luikse platenlabel Homerecords.be staat er om bekend dat folkmusici die iets bijzonders willen er altijd terecht kunnen, en Dorzée maakt hier zeer zeker een héél bijzonder album.

Horror Vacui is een album dat je op ontdekkingstocht meeneemt naar Dorzée's muzikale wereld, waarin de grenzen van de stem en de viool opgezocht worden, maar waarin ook op het eerste gehoor lieve liedjes gezongen worden. Tot je je realiseert dat ze zingt dat haar moeder haar heeft vermoord en haar vader haar heeft opgegeten. Dat zijn niet bepaald reguliere folkteksten. Dorzée zingt, speelt viool, alt, glockenspiel en piano en schreef het grootste deel van de teksten, en op één traditioneel Frans liedje na, alle muziek. Dat doet ze meer dan voortreffelijk, maar ze toont haar genie pas echt in de arrangementen. Als luisteraar word je voortdurend geprikt en wakker gehouden, en aan het eind van de plaat kun je je bijna niet voorstellen dat je hier maar één muzikant aan het werk hebt gehoord. Een subtiel en elegant, mooi maar soms ook verontrustend meesterwerkje. Avontuurlijk en zeer geslaagd.

Hier twee fragmenten, omdat we het gevoel hebben dat woorden in dit geval niet genoeg zijn om duidelijk te maken om wat voor soort muziek het gaat. Al zijn twee fragmenten in dit geval eigenlijk wat weinig om de variatie en weidsheid van dit album te vatten. Maar je krijgt wel een beetje een idee.

Klik op het driehoekje om het fragment te beluisteren.

 

terug naar de startpagina van moors magazine