de autoharp...

harvey reid
-
the autoharp album
- artistry of the 6-string banjo

de zessnarige banjo...

appalachian style...

reid met banjo...

 

We hebben het hier eerder over Harvey Reid gehad, en de man blijkt een hele serie briljante cd's te hebben gemaakt, waaronder twee die speciaal zijn toegespitst op twee van de favoriete muziekinstrumenten van Reid, namelijk de autoharp en de zessnarige banjo.

Een autoharp is eigenlijk de merknaam van een bepaalde citer, en het is vooral een instrument dat geassocieerd wordt met suffe volksmuziek en oude vrouwtjes. Reid haalt het instrument echter definitief onder het stof vandaan en laat horen dat het als een volwaardig muziekinstrument kan worden ingezet in folk, blues en alle soorten americana. Er staan veel instrumentals op het Autoharp Album, maar ze worden afgewisseld met gezongen nummers, waarvan we hier een fragment van Lowlands of Holland laten horen. De cd is veel gevarieerder dan je wellicht zou verwachten, want de autoharp wordt niet alleen als soloinstrument ingezet. Er is ook ruimte voor gitaren en violen, en Reid speelt niet alleen vituoos maar ook sprankelend, gevoelig en melancholiek. Subliem.

De zessnarige banjo dreef zowel banjospelers (die gewend zijn aan de vijfsnarige of viersnarige) als gitaarspeler tot waanzin, want de gitaarspelers kregen een totaal ander geluid dan op hun gitaar. Reid vond dat nu juist de uitdaging en weet ook op de zessnarige banjo kleine wondertjes te verrichten. We laten hier een vrij ingetogen fragment horen van het door hemzelf geschreven Andelusia Revisited, maar de cd Artistry of the 6-String Banjo levert ruim een uur gevarieerde topmuziek waar je soms met open mond naar zit te luisteren. Overigens schreef Reid voor beide cd's een groot deel van het materiaal zelf. Het werd aangevuld met traditionals en klassiekers, die hier een verrassend nieuw leven krijgen. Magnifiek.
  • Harvey Reid - The Autoharp Album - Woodpecker Records WP-117 CD
  • Harvey Reid - Artistry of the 6-string banjo - Woodpecker Records WP-110 CD

Klik op het driehoekje om het fragment te beluisteren.

 

terug naar de startpagina van moors magazine