henri salvador als haan...

give a little whistle

 

 

Er wordt niet echt heel veel gefloten in de muziek. En met fluiten bedoel ik dan gewoon met de mond, zelf fluiten, zonder het gebruik van een muziekinstrument. Geert Chatrou heeft, sinds hij wereldkampioen kunstfluiten werd, een paar hele fraaie cd's gemaakt, maar verder moet je goed zoeken. En dan vind je zeer uiteenlopende staaltjes van fluitwerk. We laten er hier tien horen, en laten er dan helaas veel weg, zoals "Give a little whistle" uit de Disney-tekenfilm Pinokkio. Als je zin hebt in meer fluitwerk, kijk dan even naar dit lijstje.
We beginnen hier met Whistle Stop, dat Roger Miller schreef voor de Disney-tekenfilm Robin Hood, en dat je hier hoort in een uitvoering die hij jaren later nog eens op de plaat zette. We eindigen het lijstje overigens met hetzelfde nummer, maar nu uitgevoerd door Henri Salvador, die het als de troubadour-haan zong en floot voor de musical Robin Hood, die weer gebaseerd was op de tekenfilm.
Maar eerst naar nummer twee. Dat is gitaarvirtuoos Les Paul, die in de Walkin' and Whistlin' blues op momenten bewust vals fluit. Apart. Dat melancholieke sfeertje houden we nog even vast als we naar David Bromberg luisteren, die tijdens een concert Such a Night mooi laat aflopen door eenzaam fluitend weg te lopen. Dan volgt supergroep Moby Grape die hier een heel relaxed zomerliedje zingen - It's a beautiful day today, waarin het fluiten de obligate gitaarsolo in het midden van het nummer vervangt. (Sittin' on the) Dock of the bay was uiteraard de grootste hit van Otis Redding, en ook hij sluit het nummer fluitend af. Toch kiezen we hier voor de country-uitvoering van Eric Andersen, die aan het eind van het nummer een mooi duet met het orgel fluit.
Dan schieten we even terug in de tijd, naar Harry Belafonte, die Matilda al fluitend aftrapt. Een klassieker is Colonel Bogey, beter bekend als de River Kwai March, van Mitch Miller, die heel mooi een tweede melodie onder de fluiters schuift. Wat platter was de enige toptienhit van Whistling Jack Smith, met de merkwaardige titel I was Kaiser Bill's Batman. Dan volgt het nummer dat mij tijdenlang aan het oefenen zette, want zo wou ik ook kunnen fluiten - Roger Whittaker met Mexican Whistler, een plaatje dat volgens mij alleen in Nederland en BelgiŽ een hit is geweest. En ja, ik kan het nog steeds fluiten. Probeer het zelf ook eens.Je kunt luisteren door op het driehoekje te klikken.

 

terug naar de startpagina van moors magazine