grande figure de flamenco

carmen amaya
- allegrias

carmen amaya

 

Je zou, als je bovenstaand hoesje ziet van de cd die verscheen in de serie Grandes Figures du Flamenco denken dat je hier met een zangeres te maken hebt. Dat is niet zo. Carmen Amaya was de beroemdste flamenco-danseres ooit.

Een danseres op plaat? Dat lijkt vreemd, totdat je gaat luisteren. Ze heeft een klein gezelschap musici om zich heen verzameld - een of meerdere gitaristen en wat ritme klappende mensen - die een nummer in gang zetten, en daarna neemt Amaya het over. Luister bijvoorbeeld naar Allegrias, een nummer dat ruim negen minuten duurt. De eerste drie en een halve minuut speelt de gitarist nog een rol, en wordt er aanmoedigend geklapt, maar dan valt de muziek weg en hoor je alleen een flamencodanseres. Maar wt voor danseres. De volgende vijf minuten behoren tot de opwindendste muziek die je ooit gehoord hebt. We laten er hieronder drie aaneensluitende fragmenten uit horen. Zelfs voor muziekliefhebbers die bij een drumsolo al snel afhaken is dit een opwindend stuk pure muziek. Zet het volume wat hoger en luister.
Al lijkt het dus onlogisch, het is volkomen terecht dat zij is opgenomen in de Flamenco-eregalerij.

Op de verzamel-cd die ter promotie van de serie Grandes Figures du Flamenco staat bovengenoemd nummer, Allegria, ook, en dan kun je bovendien goedkoop kennismaken met een aantal andere flamenco-grootheden. Verschenen op het platenlabel Harmonia Mundi, ook wel bekend als Chant du Monde.

Carmen Amaya is ook meerdere malen gefilmd, en op YouTube zijn verschillende filmpjes te vinden die ook vaak weer verdwijnen, dus ik laat het aan jou over om verder te speuren, maar ook zonder beeld blijft Amaya een indrukwekkende flamenco-grootheid. Carmen Amaya is in 1963 overleden, op vijftigjarige leeftijd.

Klik op het driehoekje om het fragment te beluisteren.

 

terug naar de startpagina van moors magazine