luisterboek carmiggelt

simon carmiggelt
- de rest van je leven & kronkelgebeuren

 

 

Toen het Parool in augustus 2010 op zoek ging naar de Geestigste Amsterdammer bleek er behoorlijk wat concurrentie te zijn, waaronder een vrij groot aantal import-Amsterdammers. De man die door de lezers van Het Parool met voorsprong tot de geestigste Amsterdammer werd uitgeroepen was verrassend genoeg Simon Carmiggelt, de man wiens verhalen naar het schijnt nauwelijks meer gelezen worden. Toch blijkt Carmiggeld de tand des tijds goed te doorstaan, ondanks zijn soms ietwat archaÔsche taalgebruik. Voor iedereen die Carmiggelt niet kent is het luisterboek een zeer uitstekende kennismaking, want Carmiggelt die zijn eigen verhaaltjes voorleest, dat blijft bijzonder.

Carmiggelt is vooral goed in terzijdes en tussenzinnetjes, en zijn milde humor werkt nog steeds. De rest van je leven was de titel van een vrij late Carmiggeltbundel, waarin ook een aantal persoonlijke verhalen te vinden zijn. Het verhaal over de nog zeer jeugdige Simon die leert zwemmen laat een mooi tegengeluid horen voor de tegenwoordige pedofilie-hysterie, terwijl het verhaal over zijn schoonmoeder, Mamsje, op weer een andere manier laat zien hoe goed Carmiggelt was in het relativeren, en in het liefdevol portretteren van mensen met een gebruiksaanwijzing. Knusse verhaaltjes, maar altijd vol melancholie en een soort wijsheid die wat uit de mode lijkt. Maar naar Carmiggelt luister je, ook als zijn verhaaltjes voorgelezen worden door Kees Brusse of Ko van Dijk.

Dit luisterboek van uitgeverij Rubinstein bevat twee cd's - De rest van je leven, waarin Carmiggelt zijn eigen verhaaltjes voorleest, afgewisseld door melancholieke pianostukjes van Louis van Dijk die hier perfect passen, en Kronkelgroeven, waarop Kees Brusse en Ko van Dijk verhalen voordragen, terwijl Carmiggelt ze in- en uitleidt. Voor liefhebbers van Carmiggelt een absolute aanrader, maar ook voor iedereen die van korte verhalen houdt, of van subtiele, melancholieke knushumor.

Klik op het driehoekje om het fragment te beluisteren.

 

terug naar de startpagina van moors magazine