zot van elsschot

zot van elsschot
- een achtdelige radioserie van pat donnez

 

 

Luisterboeken zijn meestal gewoon voorgelezen boeken, af en toe zijn het complete hoorspelen en soms, zoals hier, zijn het radioprogramma's, en dat zijn eigenlijk, wat mij betreft, de allerleukste luisterboeken. Zot van Elsschot was een achtdelige reeks Belgische radioprogramma's van Pat Donnez waardoor je Willem Elsschot beter leert kennen en waarderen.

Maar dat is niet het enige, want je zit echt ademloos te luisteren naar optimale radio, waarin Elsschot met liefde via allerlei hoeken benaderd wordt. We laten hier drie fragmenten horen van de tweede cd, waarin Pat Donnez naar Blauberg gaat met Rik Torfs. Blauberg is het dorp Groendal waarin zich De Verlossing afspeelt, en kerkjurist en politicus Torfs laat daar niet alleen interessante beschouwingen op los, er wordt ook gesproken met kleinkinderen van hoofdpersonen in het boek, de Helschot wordt bezocht en er wordt uiteraard uitgebreid Elsschot geciteerd. Ondertussen heb je op momenten bijna het gevoel dat je in de Verlossing rondloopt, want het café waar Elsschot de dorpsbewoners observeerde wordt ook bezocht. Een uur lijkt dan bijna te kort, maar de intensiteit waarmee Donnez ons de wereld van Elsschot binnenleidt doet je onmiddellijk het Verzameld Werk weer uit de kast nemen.

Donnez gaat met acht Elsschotliefhebbers op pad en ontmoet er onderweg nog veel meer - hij gaat met fotograaf Michiel Hendryckx naar Parijs, op zoek naar het pension uit Villa des Roses, met schrijver Bart van Loo op bezoek bij Jan "Tsjip" Maniewski, met wetenschapsfilosoof Jean-Paul van Bendegem naar de kust, met de Antwerpse burgemeester Patrick Janssens naar de Lemméstraat 21 in Antwerpen waar Elsschot veertig jaar woonde, waarbij kleinzoon Willem Dolphyn herinneringen ophaalt. Met onderzoeker Peter de Bruijn loopt Donnez door Rotterdam waar Elsschot woonde en Het Huwelijk schreef. Arnon Grunberg legt uit waarom hij zich in Boorman herkent en Drs P bewijst niet alleen waarom Elsschot de allergrootste is, maar ook dat hij niet deugde als reclameschrijver.

Schrijfster Annelies Verbeke en theatermaker Johan Petit vertegenwoordigen de jongste generatie, zij praten over de punker Elsschot en zijn baldadige jeugd. Kunstenaar Luc Tuymans is ook Elsschotzot en legt uit waarom. Journalist Eric Rinckhout en acteur Chokri Ben Chikha leggen tenslotte het parcours af dat Frans Laarmans in Elsschots laatste roman Het Dwaallicht met drie Afghanen door Antwerpen voert. Elsschot zelf komt tijdens die acht uur overigens ook regelmatig aan het woord.

Ruim zeven en een half uur topradio, verplichte kost voor iedere Elsschotliefhebber, maar ook een absolute aanrader voor iedereen die gewoon van goede radioprogramma's houdt, want je zit hier echt weer ouderwets gekluisterd te luisteren.

  • Zot van Elsschot - 8-cd luisterboek - een radioserie van Pat Donnez - Rubinstein en Klara - ISBN 9789047606680

Klik op het driehoekje om het fragment te beluisteren.

 

terug naar de startpagina van moors magazine