reizen zonder john

- geert mak
reizen zonder john
- op zoek naar amerika
- voorgelezen door job cohen

 

 

Vijftig jaar geleden reisde John Steinbeck met zijn hond Charlie door Amerika, op zoek naar de staat van het land. Dat leverde een fascinerend portret van de Verenigde Staten op, een unieke momentopname door de ogen van de bewogen John Steinbeck. De titel van het resulterende boek was Travels with Charley, en ik heb het in de loop der jaren al heel wat keren cadeau gedaan aan vrienden, zeker als ze van plan waren door Amerika te gaan rijden.

Geert Mak heeft nu, vijftig jaar later, de reis van Steinbeck overgedaan en heeft daarmee een waar huzarenstukje uitgehaald, want hij heeft niet alleen de stand van zaken van nu naast die van toen gelegd, hij is veel verder gegaan, en dat heeft hij meesterlijk gedaan. Mak is begonnen met de reis van Steinbeck, die hij als een soort van blauwdruk heeft gebruikt, maar die reis was feitelijk alleen maar een aanleiding om de temperatuur van Amerika op te nemen, te kijken hoe het er nu voorstaat en tegelijkertijd de geschiedenis in te duiken en met de afstand van de historicus perspectief aan te brengen.

Je krijgt daardoor in Reizen zonder John om te beginnen buitengewoon aanstekelijk geschiedenisles, terwijl het tegelijkertijd ook steeds een boeiend reisboek blijft, waarbij Mak schijnbaar moeiteloos van heden naar vijftig jaar geleden en zelfs naar het verre verleden heen en weer springt, waarbij hij persoonlijk getinte verhalen gebruikt om je bij de les te houden. Andere schrijvers leveren bovendien mooi referentiemateriaal dat perfect voor de verdere diepgang wordt ingezet, en de plaatsen die hij onderweg aandoet worden gebruikt om de geschiedenis van Amerika plastisch en zeer beeldend te vertellen.

Het boek komt misschien nog wel beter tot zijn recht als luisterboek, want Job Cohen is de perfecte voorlezer voor dit reisboek. We laten hier een paar opeenvolgende fragmenten horen die over Detroit gaan en over de gigantische zwarte migratie van het Zuiden naar het Noorden.

Het verbazende van dit boek is het mirakel dat zich hier voordoet, want Mak krijgt het voor elkaar een boeiend reisverhaal te vertellen, Steinbeck te ontmythologiseren, de geschiedenis van Amerika vanuit een helikopterperspectief nuchter te laten zien zonder de geschiedenis van de "kleine man" te vergeten, en bovendien de stand van zaken op te nemen van het Amerika van 2010. Een verbluffende prestatie, omdat je nergens de draad kwijtraakt of in verwarring raakt - Mak weet je op een betoverende manier perfect door het verhaal heen te loodsen, als een magiŽr die alle draadjes als vanzelfsprekend aan elkaar weet te knopen. Meesterlijk! Een absolute aanrader.

Klik op het driehoekje om het fragment te beluisteren.

 

terug naar de startpagina van moors magazine