hymns and prayers

gidon kremer & kremerata baltica
- hymns and prayers

 

 

Kremerata Baltica is een kamermuziekorkest dat door violist Gidon Kremer werd opgericht in 1997. Het orkest bestaat uit jonge musici uit de Baltische staten en de gemiddelde leeftijd is 27 jaar. Kremer werd zelf geboren in Letland, en met zijn orkest is hij de ambassadeur van Estland, Letland en Litouwen geworden. Los daarvan speelt Kremer met het meer dan uitstekende orkest verrassend mooie muziek die je nergens anders hoort.

Op hun nieuwe album Hymns and Prayers hoor je om te beginnen bijvoorbeeld het bijna fluisterzachte stuk Eight Hymns van Stevan Kovacs Tickmayer dat je twaalf minuten lang op het puntje van je stoel houdt. Dat prachtige ingetogen stuk muziek wordt gevolgd door het Piano Quintet in f minor van de Frans-Belgische componist CÚsar Franck, dat op momenten ronduit uitbundig is te noemen. Tenslotte is er het experimentelere, maar ook bijzonder ingetogen Silent Prayer van Giya Kancheli dat het album rond maakt.

En zo voelt het ook. Hoewel het hier om drie verschillende componisten draait is de cd volledig in balans, en de adembenemend mooie muziek blijft nog lang nazingen. Magnifiek.

Klik op het driehoekje om het fragment te beluisteren.

 

terug naar de startpagina van moors magazine