live adventures

soft machine legacy
- live adventures

 

 

De erfenis van de legenadrische Britse jazzrockband Soft Machine is altijd in goede handen geweest. Soft Machine Legacy is ook alweer aan haar zoveelste bezetting toe, maar het klinkt allemaal nog steeds even scherp, fris en energiek wat de heren doen. En op de een of andere manier blijf je altijd horen dat de bron waaruit getapt wordt bij Soft Machine vandaan komt.
Live Adventures
werd eind 2009 opgenomen, na de dood van bassist Hugh Hopper, die hier meer dan voortreffelijk wordt vervangen door de fenomenale Roy Babbington, die al op de vierde, vijfde en zevende lp van Soft Machine meespeelde. Drummer John Marshall is ook al zo'n gigant, die niet alleen buitengewoon betrouwbaar is, maar die tegelijkertijd met een enorme swing en subtiliteit verrassende accenten kan plaatsen. John Etheridge is de gitarist van dienst, en ook hij laat je af en toe de bek openvallen. Geweldig. Theo Travis tenslotte is de blazer die hier perfect op zijn plek is.

Soft Machine speelt jazz waarin voldoende structuur zit om de luisteraar altijd goed bij de les te houden, voldoende ruimte voor improvisatie om het voor de muzikanten interessant te maken en een rockende, maar beslist niet lompe of houterige, ritmesectie die de boel voortdrijft. Opwindende muziek, maar deze band durft ook heel stilletjes en ingetogen te spelen. Het album begint bijvoorbeeld met een bijna fluisterende drummer die heel langzaam de spanning opvoert. We laten hier drie willekeurige fragmenten horen om je een indruk te geven.

Klik op het driehoekje om het fragment te beluisteren.

 

terug naar de startpagina van moors magazine