stoner...

- john williams
stoner
- 8-cd luisterboek
- voorgelezen door jan donkers

luisterboek

 

Stoner is een onwaarschijnlijk succesverhaal van een boek, want de roman verscheen in 1965 en leidde een sluimerend bestaan, totdat het ineens herontdekt werd en nu een enorme bestseller is. Dat is des te opmerkelijker als je de korte samenvating leest, want het gaat over een weinig opzienbarende man, William Stoner, die een weinig opzienbarend leven leidt.

Toch heeft John Williams dat leven zo beschreven dat je meeleeft met William Stoner, de boerenzoon die door zijn vader naar de universiteit wordt gestuurd om landbouwkunde te studeren, maar die daar de literatuur ontdekt, en daar meteen in het eerste jaar al zijn eerste belangrijke eigen keuze maakt - voor een leven met de literatuur. Hij maakt meer keuzes die laten zien dat hij niet met de massa meeloopt, maar zijn eigen weg gaat - hij neemt bijvoorbeeld niet klakkeloos, als zijn vrienden, dienst om in de Eerste Wereldoorlog te gaan vechten. Een keus waar meer karakter voor nodig was dan op het eerste gezicht lijkt.

Maar de keus voor een echtgenote pakt niet gelukkig uit. Het huwelijk met Edith is niet goed, en de stille oorlog die dat oplevert wordt door Williams nauwgezet en doeltreffend opgetekend. Ik laat hier een paar fragmenten uit het zevende en achtste hoofdstuk horen om je een idee te geven. Ook op de universiteit woedt zo'n stille machtsstrijd, die al net zo meedogenloos wordt genoteerd, en als lezer word je op momenten razend omdat je de machteloosheid van Stoner wel begrijpt, maar je zijn gemiste kansen ook zo goed ziet, door de manier waarop Williams zijn verhaal vertelt.

Er is ook een vriend, en zelfs een buitenechtelijke liefdesrelatie, maar niets verloopt soepel bij Stoner, al kent hij wel degelijk zijn gelukkige momenten. Stoner is een bijzonder, indringend portret van een introverte man, waarbij je sterk vermoedt dat het wel bijna een zelfportret van de schrijver moet zijn.

Het luisterboek, en voorlezer Jan Donkers, maken het boek nog sterker, nog intiemer en krachtiger. Een absolute aanrader dus.

Klik op het driehoekje om het fragment te beluisteren.

 

terug naar de startpagina van moors magazine