een miljoen...

het miljoen van hendrik hertzberg

Hendrik Hertzberg is misschien we de beste schrijver over politiek die er op dit moment rondloopt, en zijn scherpe analytische stukken in The New Yorker zijn nog steeds een genot om te lezen.

Een totaal ander boek dat Hertzberg schreef heet En Miljoen. Het is een verbazingwekkend en volstrekt uniek boek, waarin je precies n miljoen stippen vindt. Op elke bladzijde staan er vijfduizend (tel maar na) en Hertzberg pikt er op elke bladzijde een paar uit om je gevoel voor aantallen wat te prikkelen. Hiernaast zie je een voorbeeld, met onder meer de toch wel schokkende Amerikaanse zelfmoordcijfers en het bedag dat wereldwijd in 1988 per seconde (!) aan militaire uitgaven werd gedaan. En zo is er op elke bladzijde wel verbazingwekkende informatie te vinden.

Dit is duidelijk een boek om regelmatig eens te pakken, ook om je een wat betere voorstelling te maken van aantallen, en dan vooral van dat normaalgesproken onvoorstelbare aantal van n miljoen. Begin maar eens met het bedrag dat je zelf op de bank hebt staan en blader dan het boek langzaam door om goed tot je door te laten dringen hoeveel geld een miljonair op de bank heeft staan. En blijf dan onderweg regelmatig eens stil staan bij de stippen die Hertzberg eruit heeft gelicht.

  • Hendrik Hertzberg - One Million - Times Books/Random House 1993 - alleen nog antiquarisch verkrijgbaar, maar een nieuwe aangepaste versie zou wat mij betreft zeer welkom zijn.

 

 

een willekeurige bladzijde

terug naar de startpagina van moors magazine