Hoe doet een vis dat eigenlijk, ademen onder water? Nou laat maar, dat lukt ons vast nooit.
Alhoewel, ik heb eens een film gezien waarbij ze heel diep gingen duiken en daarbij gebruikten ze in plaats van lucht met een zuurstofpercentage een vloeistof met daarin opgelost een hoeveelheid zuurstof. Heette die film niet The Abyss?  Zou dat echt werken?

Als wij aan het snorkelen zijn hebben we dat gelukkig niet nodig. We hebben alleen maar een gebogen pijpje nodig. Niet te dik en niet te dun, niet te kort en niet te lang. Je kunt ze in de duikshop met allerlei toeters en bellen krijgen maar een dikke pvc pijp die je netjes hebt gebogen werkt ook. Toch hebben die dingen die speciaal als snorkel zijn gemaakt wel wat voordelen. Er zit een mondstuk aan zodat hij wat beter in je mond blijft zitten. De meeste hebben tegenwoordig ook een klep onderin bij je mondstuk. En vaak zit er ook een antispatwater ding bovenop. Kleine voordelen die natuurlijk hopen geld kosten.

We hebben dus een goed exemplaar aangeschaft en daar kan dus niets mee mis gaan. Ik heb ten allen tijde voldoende lucht als ik de prachtige natuur onder water aan het bewonderen ben. Over het algemeen is dat wel zo, maar er zijn een paar situaties waarin je het enorm benauwd kunt krijgen omdat je opeens geen luchttoevoer meer hebt.
De eerste situatie is als er wat golfslag is. Jij dobbert lekker op het water en opeens klotst er een wat hogere golf van die prachtige motorboot die net voorbij kwam linea recta je snorkel in. Weg lucht.
De tweede situatie is dat je iets van de bodem wilt oprapen (of iets dichterbij wil gaan om het beter te bekijken) en je snorkel net onder het wateroppervlak verdwijnt. Wederom weg lucht. Deze twee situaties kunnen je zomaar opeens overvallen. Het resultaat is een enorme hoestbui om al het water er weer uit te krijgen. De truc is dus om niet al te hevig en te diep adem te halen. Als je dan water in de snorkel krijgt kun je het er met een stoot lucht weer uitblazen.

Nog een situatie ontstaat als je bewust dieper in het water duikt. Dat komt niet onverwachts en voordat je naar beneden duikt neem je een enorme hap lucht. Je steekt je benen boven het water uit en gaat al schoppend naar beneden. Daarbij hou je je adem in. Ik heb verbaast gestaan hoe diep je dan kunt duiken. Toen ik weer terug wilde naar de oppervlakte leek het wel of ik het nooit meer zou halen op die ene teug lucht. Zodra je weer met je snorkel boven het wateroppervlak uit bent blaas je met een rotgang je longen leeg door de snorkel en je bent er weer helemaal klaar voor.
Ook dit stukje gereedschap bij het snorkelen is eenvoudig en simpel in het gebruik. Daar hoeft voor mij niemand meer mee bezig om het “nog beter” te maken.


De kunst van het genieten onder water

Nu dat we alle zaken bij het snorkelen beheersen kunnen we eindelijk in alle rust kijken wat er zich allemaal onder het wateroppervlak af speelt. Geniet je even mee?


Beheers je de kunst van het flipperen al?
Als je kunt flipperen gaan we verder met de kunst van het onderwaterkijken.

Pieter Medema, 17 augustus 2004

hersenkoraal

onder water bij aruba...

 

Foto’s: Pieter Medema