• Leviticus 18:22 zegt duidelijk dat homofielen een gruwel zijn, en dat ze gedood moeten worden. Duidelijk genoeg dus. Dus we lezen even verder in Leviticus.

  • Leviticus 1:9 zegt dat het offeren van een stier zo lekker ruikt dat het de Heer zeer aangenaam is. Het probleem komt hier van mijn buren. Zij beweren dat het stinkt. Moet ik hun zweepslagen geven?

  • In Exodus 21:7 staat dat ik mijn dochter als slavin mag verkopen. Wat zou tegenwoordig een goede prijs zijn, denkt u?

  • Leviticus 15:19-24 stelt dat ik geen contact mag hebben met een vrouw als ze in de periode verkeert van “menstruele onzuiverheid”. Mijn probleem is – hoe kom ik daar achter? Als ik het vraag wordt er meestal verontwaardigd gereageerd.

  • Dezelfde Leviticus zegt (25:44) dat ik zowel mannelijke als vrouwelijke slaven mag houden, zolang ze worden gekocht in buurlanden. Een Amerikaanse vriend zegt dat dat in Amerika alleen geldt voor Mexicanen, en niet voor Canadezen. Daar wil ik graag opheldering over. Waarom geen Canadezen? En waarom in Nederland wel Turken en Marokkanen maar geen Belgen en Duitsers?

  • Een buurvrouw van me werkt in de zorg en ze zegt dat ze daarom gewoon op zondag moet werken. In Exodus 35:2 staat heel duidelijk dat ze ter dood gebracht dient te worden als ze op de sabbath werkt. Ben ik nu ook verplicht haar persoonlijk te doden?

  • Nog een vraag die uit Leviticus opduikt. In Leviticus 21:20 staat dat ik het altaar van God niet mag naderen als ik een gebrek aan mijn oog heb. Nu moet ik bekennen dat ik een leesbril draag. Is er hier nog enige speelruimte of kan ik in het vervolg echt beter wegblijven? En hoe zit dat met de heer Balkenende?

  • De meeste mannen die ik ken laten hun haar knippen, hoewel dat in Leviticus 19:27 expliciet verboden wordt. Hoe moeten ze ter dood gebracht worden?

  • Uit Leviticus 11:6-8 weten we dat het aanraken van de huid van een dood varken me onrein maakt, maar mag ik wel honkballen met een honkbalhandschoen?

  • Mijn oom heeft een boerderij. Hij zaait twee verschillende soorten zaad in hetzelfde veld en zijn vrouw draagt kleren die gemaakt zijn van twee verschillende soorten stof (katoen en polyester). Volgens Leviticus 19:19 mag dat absoluut niet. Toch vind ik het wat lastig om het dorp zover te krijgen dat we hun met zijn allen gaan stenigen, zoals Leviticus 24:10-16 voorschrijft. Hij vloekt ook nogal eens. Is het niet handiger als we ze, als familie, gewoon verbranden, zoals we dat ook moeten doen met mensen die met hun schoonfamilie slapen?

  • Het eten van schelpdieren is volgens Leviticus 11:10 een “verfoeisel”, maar het is niet duidelijk wat de straf is die erop staat. Graag duidelijkheid. Een vriend van me beweert dat het minder verfoeilijk is dan homofilie, maar dat wil ik toch graag even zeker weten.