Bodemmuziekjes rukken op, niet alleen op televisie maar ook op de radio. Wat is een bodemmuziekje? Het is de vakterm die radiomakers gebruiken voor het muziekje dat onder een omroeper wordt gezet omdat het geluid van iemand die iets zegt te saai schijnt te zijn voor ons, luisteraars. Op televisie is het bodemmuziekje het hinderlijkst aanwezig in quizzes en documentaires. “De zwakste schakel” bijvoorbeeld gebruikt een heel vervelend, dreinend, zichzelf steeds herhalend deuntje dat tegen het eind van elke vragenronde steeds harder klinkt, waarschijnlijk om de spanning op te voeren. Ik kan de laatste vragen daardoor helemaal niet meer verstaan, en haak dus af. De Nieuwsquiz met Harmen Siezen heeft een muziekje dat tijdens de finale wordt ingezet waar ik echt letterlijk misselijk van word. Dan ga ik de kamer uit, want ik kan er fysiek niet tegen.

Ik luisterde tot voor kort elke ochtend tussen half acht en half negen naar Radio Noord, voor het weerbericht en om het plaatselijke nieuws te horen. Gisteren hadden we bijvoorbeeld het grootste deel van de dag geen kabel, dus geen internet, geen radio en geen televisie, en ik wil dan toch graag weten hoe dat kwam. Dat uurtje was altijd plezierig om naar te luisteren, maar sinds begin dit jaar gebruiken ze bodemmuziekjes. Ook hier gaat het om steeds herhalende, dreinende, doordringende muziekjes die sterk afleiden van de spreker. En, wat erger is, ook hier word ik er misselijk van. Letterlijk, fysiek misselijk. Dus gaat de radio uit. Helaas.

Melden bij Radio Noord heeft een wat lacherige reactie tot gevolg: “dan heeft u zeker een zwakke maag…”
Toch kan ik me niet voorstellen dat ik de enige Nederlander ben die bodemmuziekjes hinderlijk vindt. Ik weet het, het gaat hier om onnozele zaken, waar vrijwel iedereen schouderophalend aan voorbij zal gaan.
Maar als ik hier af en toe aandacht schenk aan de kleine genoegens van het leven kan een kleine irritatie op zijn tijd ook geen kwaad.