We hadden de laatste tijd steeds minder neiging aardappelen te eten. Dat kwam doordat de aardappelen ons al een tijd behoorlijk tegenvallen. Een echt smakelijke, redelijk stevige aardappel die je ook nog eens mooi kunt opbakken was gewoonweg niet meer te vinden. Tot we op de markt een voor ons nieuwe aardappel zagen – de Frieslander. Eindelijk een aardappel waar we weer eens ongeremd enthousiast over kunnen zijn. Hij kookt prima, heeft een uitstekende smaak, is ook koud in salades erg lekker en sinds vandaag weten we dat het ook een meer dan voortreffelijk bakaardappeltje is. Onthouden dus – De Frieslander. In onze aardappelatlas komt hij nog niet voor, dus het moet een vrij jong ras zijn.

De informatie die we konden vinden (maar waarin geen woord aan de voortreffelijke smaak gewijd wordt) luidt als volgt:

  • De Frieslander is een aardappelras met ovale knollen, een gele, gladde tot matig gladde schil en is tamelijk geel van binnen. Het is een kruimige aardappel, die goed gebruikt kan worden om te bakken, te poffen of te frituren. Hij is goed verkrijgbaar in de maanden juni tot en met september.

De meest gegeten aardappelen in Nederland:

1 Bintje 2 Bildtstar 3 Nicola 4 Redstar 5 Frieslander 6 Eigenheimer 7 Doré.

Wij zijn dus niet de eersten die de Frieslander ontdekken. Overigens is de Opperdoezer ook een erg lekkere aardappel, maar die is bijna niet te schillen.