A Prairie Home Companion is een wekelijks radioprogramma dat al meer dan vijfentwintig jaar loopt in Amerika. Het is vrij curieus dat het al zo lang met succes loopt, want het is in feite een heel ouderwets soort radioprogramma. Het doet wat denken aan de Bonte Dinsdagavondtrein. Niemand in Nederland zou het in zijn hoofd halen zo’n oubollig soort programma tegenwoordig nog te programmeren.
Want waar gaat het om? Er is muziek, meestal van singer/songwriters, akoestische bands of andersoortige knusmuziek. Er is de afdeling grappen (jawel) en er is het verhaal van Garrison Keillor. En daar draait het eigenlijk om. Keillor is hier onder meer bekend doordat Kees van Kooten regelmatig verklaard heeft dat hij een fan was. Er zijn dan ook wat van Keillors Lake Wobegon-verhalen vertaald.

De boeken van Keillor zijn leuk om te lezen, maar eigenlijk moet je hem zijn verhalen zelf horen voorlezen. De droge humor wordt er net een slag leuker van. Ze spelen vrijwel altijd in het denkbeeldige plaatsje Lake Wobegon dat bevolkt wordt door Katholieken en Lutheranen van meestal Scandinavische afkomst. Dat klinkt niet bepaald als een goed uitgangspunt voor humor, maar elk verhaal is goed voor zeker een aantal brede grijnzen en een paar lachsalvo’s. Een verhaal duurt gemiddeld een klein half uur, en je kunt er via kazaa zo een hele partij downloaden.
Er is ook een geweldig alternatief: je kunt namelijk naar de site van a Prairie Home Companion gaan en daar luisteren naar een complete show van bijna twee uur. Je kunt er ook het verhaal van Garrison Keillor uitpikken, of de muziek van de zanger(es) of band die je graag wil horen.
Een hele show is echt geweldig als je van knusradio houdt. Je kunt ook gewoon door blijven luisteren terwijl je verder surft, al zul je merken dat je regelmatig door de show wordt afgeleid van wat je verder probeert te doen.
Via de site kun je ook cd’s bestellen met verhalen van Keillor, liedjes uit de show, boeken en nog veel meer. Een compleet luilekkerland…

A Prairie Home Companion