De Manier Om De Lekkerste Koffie Met Warme Melk En Suiker Te Zetten

Ik hou van de geur van versgemalen koffie. Daarom maal ik mijn koffiebonen zelf. Vervolgens doe ik de versgemalen koffie in een filterzakje dat in een plastic houdertje geplaatst wordt. Dat houdertje zet ik op een thermoskan die uitsluitend voor koffie wordt gebruikt. Handmatig giet ik er heet water op, eerst een klein beetje om de koffie te laten wellen, daarna in één keer een volle filter. De koffie moet goed sterk zijn. Wanneer het water bijna is doorgelopen doe ik wat melk in een pannetje. Met een klopper klop ik er, terwijl de melk warm wordt, schuim van. Onder het koken van de melk blijf ik altijd bij het fornuis. Niet alleen vanwege het gevaar van overkoken maar ook om de melk ondertussen zo schuimig mogelijk te kloppen. Wanneer de melk kookt giet ik hem in een mok en giet er vervolgens koffie bij. Andersom mag ook. Ik drink mijn koffie altijd uit een mok omdat ik dat het lekkerste vind drinken. Boven op de koffie ligt dan een dikke witte schuimlaag. Daar gooi ik een ferse schep rietsuiker op, die er dan, heerlijk traag, doorheen zakt. Ik prefereer rietsuiker omdat die een wat caramelachtiger smaak heeft dan kristalsuiker. Vervolgens roer ik koffie, suiker en melk. Dan neem ik een eerste slok, die voornamelijk uit schuim bestaat waarin nog een restant van de rietsuiker zit. De luchtigheid van het schuim, de zoetheid van de suiker en de volle smaak van koffie… dat is genieten, genieten en nog eens genieten!

(Ruud Moors)

Reactie

Echte koffie kenmerkt zich door een perfecte balans tussen alle smaakcomponenten. Om dit te bereiken moet er, naast de methode zoals hierboven beschreven, op nog een aantal zaken worden gelet. Als eerste het water. Laat het water voor gebruik een seconde of twintig koken. Als het water langer kookt wordt het “lef” en daarmee wordt ook de koffie minder. En dan. Niet gelijk opschenken. Het water moet zo’n tien tot twintig seconden afkoelen, afhankelijk van de hoeveelheid water. Dan bereikt het water een temperatuur van 96 graden celcius. Bij deze temperatuur (of nog iets lager) blijft de bittere smaakcomponent in het koffiepoeder zitten en bederft zo niet de smaak van de koffie. Het wellen van de koffie duurt ongeveer een halve minuut. Langer mag ook. Daarna gaat het resterende water zo snel mogelijk bij de gewelde koffie. Een koek erbij maakt het genot compleet.

(Frans Ozinga)

Steinbeck’s koffie

De Amerikaanse schrijver John Steinbeck beschrijft in Travels with Charly hoe hij de lekkerste koffie zet:
Je neemt twee overvolle eetlepels koffie voor iedere kop en twee volle voor de pot. Dan sla je een ei open, vist de dooier eruit en gooit het eiwit en de schaal in de koffiepot, vanwege de smaak en de kleur. De koffie wordt vervolgens gekookt.

tekening ruud moors

Filter

Erwina uit Haren vond de plastic filter een misser. Waarom geen porseleinen of metalen koffiefilter?
Antwoord van Ruud:
Je hebt gelijk, een porseleinen of metalen filter is beter, niet voor de smaak maar voor het milieu. Ik heb mijn plastic filter al zo lang ik me kan herinneren. Het milieu schiet er weinig mee op als ik het nu weggooi en vervang door een ander exemplaar. Voor degene die nog geen filter heeft raad ik een metalen filter aan.