ijsje in urinoir...

de krakercompetitie

We doen met een straatteam mee aan de Nationale Krakercompetitie. De eerste ronde zit er net op, en om je een idee te geven van het soort vragen hebben we de middelste van de zeven er uitgelicht. De vraag wordt in een verhaaltje verpakt, wat het niet in alle gevallen eenvoudiger maakt.

Lees nu eerst de vraag hiernaast, dan zullen we dan uitleggen hoe de speurtocht in zijn werk ging. Het leuke aan die speurtocht is natuurlijk ook dat je op plekken terechtkomt waar je normaalgesproken nooit zou komen. En eerlijk gezegd is het ook een beetje verslavend.

Welnu, het eerste "Toilet Restaurant" waar naar verwezen wordt was niet moeilijk te vinden, al levert het verbazingwekkende beelden op. Maar het vinden van de Europese kroeg waar je uit de po kon drinken was heel wat lastiger. De zoekwoorden toilet, café en bar leverden helemaal niets op. Pas toen ik "toilet" in combinatie met "Kneipe", het Duitse woord voor kroeg, intikte kwam ik terecht bij de Berlijnse kroeg die bedoeld was. Wel een wereld van verschil met het Taiwanese restaurant overigens.

Bij de eerste ronde hadden we zes van de zeven antwoorden op tijd gevonden, het zevende hebben we min of meer gegokt.

Eerste ronde - vraag vier

Kees en Mien en hun kinderen Jan-Willem en Angelique maakten een rondreis door Azië. Op een broeierige hete zomerdag bezochten zij een grote stad op een eiland. “Ik moet plassen,” zei Mien, “en ik wil een ijsje,” zei Angelique. “Dan weet ik een leuke “tent”,” zei Jan-Willem, die een fervent weblogger en internetsurfer is. “Daar kan je op het toilet zitten en een ijsje eten uit een urinoir.” “Jakkes!, doe normaal,” zei Mien. “Het is gewoon een restaurant,” zei Jan-Willem, “je zal het wel zien.” Eenmaal binnen vonden ze het toch wel grappig en terwijl Mien dromerig luisterde naar een liedje van de knappe Andy van zijn CD “Ai Zai Ke Gu Ming Xin Shi,” likte Angelique al giechelend haar ijsje uit een urinoir. “Leuk concept hè,” zei Jan-Willem, “had het gelezen op internet, helemaal nieuw, zouden ze in Nederland ook moeten doen en dan als achtergrondmuziek niet Andy, maar een nummer van De Dijk.” Kees had nog niet veel gezegd en had meer belangstelling voor de giechelende Aziatische meisjes die allemaal op de w.c. zaten te eten. “Het is niet helemaal nieuw hoor,” zei Kees, “al ruim 30 jaar oud. Ik ben wel eens tijdens één van mijn zakenreizen door Europa in een kroeg beland waar we ook op het toilet zaten en aten en dronken uit de po, terwijl de rokken van de binnenkomende meisjes omhoog waaiden.” “Zo kan die wel weer, laten we maar gaan,” zei Mien, “er komt trouwens een tyfoon aan, dus dat kan je hier ook wel zien.” “Hoe heet die kroeg,” vroeg Jan-Willem. “Ik weet het niet meer,” zei Kees, “maar jij vindt het wel op internet.” Wat is de eerste letter van de naam van bedoelde kroeg in Europa die al ruim 30 jaar bestaat?

Het antwoord moest beginnen met de letters L T U W P C of K


 

terug naar de startpagina van moors magazine