1

We act as though comfort and luxury were the chief requirements of life, while all that we really need is something to be enthousiastic about.

Albert Einstein
 


2

Gevoelsmensen denken altijd, dat verstand gevoel uitsluit. Maar het sluit het niet uit, het verfijnt het alleen.

C Buddingh’, in een van zijn dagboeken.
Buddingh’ werd in Nederland niet meer serieus genomen nadat WF Hermans een van zijn dagboeken had afgekraakt. Zeer ten onrechte, vind ik. Ik lees liever een dagboek van Buddingh’ dan een roman van Hermans.
 


3

Mooie vrouwen laten we over aan mannen zonder verbeeldingskracht.

Marcel Proust.
Gelezen als motto in de roman “Recept voor een tweede jeugd” van Carmen Covito. Daar wil ik nog wel aan toevoegen dat ik vrouwen die men normaalgesproken als mooi aanduidt vrijwel nooit interessant vind. Geef mij maar een vrouw met karakter (en dan heb ik het ook over uiterlijk).
 


4

Like all egoists I cannot bear to live alone

Lawrence Durrell.
Durrell ben ik gaan lezen dankzij Buddingh’, en zijn boeken zitten vol met dit soort tussenzinnetjes, waardoor je regelmatig even stopt met lezen om het geschrevene even goed tot je door te laten dringen.
 


5

In 1913, the pre-sunglass era, light was permitted to assault the naked eye.

Margery Sharp
Ook Margery Sharp was heel goed in dit soort tussenzinnetjes. Voor mij was dit even een echte eye-opener. Je staat wel eens stil bij de grote uitvindingen van de laatste eeuw, maar een zonnebril wordt als zo vanzelfspekend ervaren dat je er eigenlijk nooit bij stil staat dat het ding ooit moet zijn bedacht door iemand. Totdat je zo’n zinnetje leest.
 


6

Een arts ziet de mens in al zijn zwakheid, een advocaat in al zijn slechtheid, een theoloog in al zijn domheid.

Arthur Schopenhauer.
 


7

In a hierarchy every employee tends to rise to his level of incompetence

Laurence J Peter
Ook wel bekend als The Peter Principle. Het betekent vrij vertaald: iemand maakt net zo lang carriëre tot hij op de plek zit die eigenlijk te hoog gegrepen is. En daarom gaat er zoveel mis.
 


8

The person who uses a lot of big words is not trying to inform you; he’s trying to impress you

O. Miller
En dat geldt uiteraard ook voor het geschreven woord; denk aan jaarverslagen.
 


9

De meeste mensen die menen van schilderkunst te houden, houden alleen maar van plaatjes kijken

C. Buddingh’
Daar zou je nog aan kunnen toevoegen dat de meeste mensen die denken dat ze van muziek houden alleen behoefte hebben aan achtergrondgeluid.
 


10

We can’t change the country. Let’s change the subject.

James Joyce (uit Ulysses)
Ulysses zit vol met zinnen die je er uit zou kunnen plukken. Een humoristisch boek ook, veel leuker dan je op grond van de reputatie als “meesterwerk” zou verwachten.