Rommedoe is de naam van de echte originele Limburgse stinkkaas. We kregen een vierkant blokje kaas cadeau van een vriend. Er staat met grote letters De echte Limburger op de verpakking, maar de kaas heeft niet echt een heel nadrukkelijke geur.

Mijn vader hield van Rommedoe, maar mocht hem van mijn moeder niet in huis halen. Ik begreep nooit goed waarom, totdat mijn vader een Rommedoeke gescoord had en dat in de verste hoek van de kelder had opgeborgen voordat mijn moeder thuiskwam. Ik ging even later nietsvermoedend op mijn zolderkamertje aan mijn huiswerk, en ik dacht dat er iemand een poepluier op zolder had laten slingeren. Ik kon niks vinden, maar de stank werd heviger toen ik bijna kokhalzend steeds verder naar beneden ging. Dát is de stank van Rommedoe. Het werd bijna oorlog tussen mijn ouders en het huis heeft er nog weken van gestonken. Ik heb er in ieder geval niets van geproefd. Daarvoor zat de penetrante stank toch te veel in de weg.

Dus die “echte Limburger” die je hier in Groningen kunt kopen? Mwoh. Ruikt nieteens naar zweetvoeten (want daar begint het mee, de geur van poepluiers hoort bij een rijpe rommedoe). Overigens komt de naam Rommedoe van het Maastrichtse woord voor room gecombineerd met het Franse doux (zacht). Het schijnt het beste te smaken op een snee roggenbrood met wat perenstroop.

(HM, 4 april 2010)