Jager komt om door aanrijding met trein

AMSTERDAM – In de buurt van het Friese Dronrijp is zaterdagmiddag een man geschept door een trein. Het slachtoffer overleefde de aanrijding niet. Volgens de politie zag de machinist van de stoptrein naar Harlingen wel iets op het spoor en hoorde hij vlak daarna een klap. De Railverkeersleiding meldde dat de man in de buurt aan het jagen was.

Andere jagers hielden na de botsing een daarop volgende trein aan om te waarschuwen dat de man was aangereden. Het ongeval gebeurde op het traject Deinum – Dronrijp. Reizigers tussen Leeuwarden en Harlingen Haven moeten rekening houden met vertraging. De NS zet bussen in.

(bron telegraaf 13 december 2003)

 

 


Pasgetrouwde vrouw doodgebeten door nijlpaard

JOHANNESBURG – Een nijlpaard heeft in de Botswaanse Okavango Delta een 32-jarige vrouw doodgebeten. Haar kersverse man (30) raakte lichtgewond. Dat berichtte de Zuid-Afrikaanse Cape Times vrijdag.

Het pasgetrouwde echtpaar was deze week op safari toen een troep olifanten de doorgang blokkeerde. De gids besloot een andere route te nemen. Hier dook plots een nijlpaard op in het ondiepe water. Hij viel de pasgehuwden in de kano aan.
De vrouw overleed direct aan de beet van het nijlpaard die met zijn tanden hart en longen doorboorde.
Over het lot van de gids is niets bekend.

(bron: telegraaf.nl 13 december 2003)


 

Jaarlijks 22 miljoen schade door huisdieren

TILBURG (ANP) – Huisdieren veroorzaken jaarlijks voor ongeveer 22 miljoen euro aan schade. Uit een onderzoek van Interpolis blijkt dat in bijna een op de tien schadegevallen die de verzekeringsmaatschappij binnenkrijgt een dier de boosdoener is.

Vooral honden maken nogal vaak brokken of zorgen voor verwondingen, liet een woordvoerder van de verzekeraar woensdag weten. Honden zijn verantwoordelijk voor ongeveer driekwart van de schadegevallen. Vaak gaat het daarbij om letselschade. De onkosten variëren van enkele honderden euro’s tot een paar duizend euro. Het gemiddelde schadebedrag bij een hond is volgens de woordvoerder ongeveer 500 euro.

De verzekeraar krijgt jaarlijks 40.000 meldingen van schade door huisdieren binnen. Ook katten zijn geregeld de veroorzaker. ,,Maar eigenlijk is het heel divers. Zo was er bijvoorbeeld eens een jager die een fazant uit de lucht schoot, waarna het dier vervolgens bovenop een schuur terecht kwam en daardoor schade aan de dakplaat veroorzaakte”, aldus de zegsman.

(bron anp 4 dec)

 


Circusbeer doodt verzorger

MOSKOU – Een beer in een kindercircus in Moskou heeft zijn verzorger gedood en twee andere mannen ernstig toegetakeld. Volgens Russische media viel de beer Dodon achter de schermen van het dierentheater Doroev woensdagavond zijn verzorger aan, toen die de kooi opende om het dier te voeren. Een andere verzorger en de trainer van de kolos liepen ernstige verwondingen op.

De beer hoeft door zijn uitbarsting niet langer dagelijks kunstjes te vertonen voor publiek. Hij wordt naar de dierentuin van Moskou gestuurd.

(bron: nu.nl 4 dec)


Straatverbod voor baldadige kat

Van een onzer verslaggevers

Vol verlangen staart Zino naar buiten. Al twee weken zit de baldadige kater verplicht binnen. Het gemeentebestuur van De Ronde Venen heeft hem een straatverbod gegeven. Zino mag alleen aangelijnd de deur uit, tot grote opluchting van de buurt.

Het is weer rustig aan de Proostdijstraat in Mijdrecht. Twee jaar had Zino de buurt in zijn greep. Zo had de 4-jarige Abessijnse kater het regelmatig voorzien op de vissen in de vijver van de achterburen. Ook vogels waren niet veilig voor hem. Gaas, watersproeiers en zelfs scheermesjes op de schutting konden Zino niet van z’n prooi afhouden. Enkele vogels zouden zich van schrik zelfs hebben doodgevlogen.

Volgens buurvrouw A. Meijer wist Zino precies waar hij moest zijn. ,,Het is absoluut geen doorsnee kater.” Veelvuldig trok ze aan de bel bij de gemeente. Ook buurvrouw S. Bordes heeft nare ervaringen met ‘het roofdier’. ,,Ik had de deur naar de tuin open laten staan. Plotseling hoorde ik een hels lawaai. Had dat beest de parkiet van mijn zoon aangevallen.” Sindsdien staat de achterdeur bij de familie niet meer open. ,,We hebben totaal geen problemen met de buurman, maar z’n kat is een geval apart.”

Veelvuldig glipt Zino door ramen en deuren de huizen in de buurt binnen. ,,Hij is voortdurend op zoek naar eten.” Hij plast en poept bovendien op de oprit. ,,Hier naast onze auto was z’n favoriete plekje,” aldus buurvrouw Bordes. De eigenaar van de kat, H. Hoevers, vindt het straatverbod wat overdreven. ,,Sommige families blijven klagen. Het gemeentebestuur laat zich wel een beetje makkelijk gebruiken.”

Zino houdt het binnen nog wel uit, maar leuk vindt hij het zeker niet. Hoevers’ dochter vertelt dat het dier inmiddels een riempje heeft gekregen. ,,Dan kunnen we hem toch naar buiten doen.”De Ronde Venen heeft nog niet eerder een straatverbod aan een dier opgelegd. ,,Het is inderdaad een aparte zaak”, zegt C. Fisser van de gemeente. Volgens Fisser is het duidelijk dat de kater wel degelijk overlast veroorzaakt. ,,Er is al vaak naar oplossingen gezocht, maar dat heeft niet geholpen. Het verbod is de enige uitweg.” Fisser bevestigt dat Zino nog wel aangelijnd naar buiten mag. ,,Hij mag ook in een kooi in de tuin.” De buurt merkt in elk geval dat de kater niet langer de straat onveilig maakt. ,,Het is nu veel rustiger.”

(bron: ad 27 november 2003)


Dolle stier neemt politiewagen op de hoorns

ROERMOND (ANP) – Een dolle stier heeft woensdagmorgen in Roermond een politiewagen op de hoorns genomen, waarna de agenten ,,zich tactisch terugtrokken”. Volgens de politie was de stier uit een weiland bij een tennispark gebroken en richting het centrum gelopen.

Gealarmeerde agenten probeerden het beest te vangen. De stier liet echter niet met zich sollen, zette zijn hoorns onder de bumper van de politiewagen en begon de auto heftig heen en weer te schudden. Toen de agenten probeerden weg te rijden, rende de stier hen achterna. Vier te hulp geroepen gemeentewerkers probeerden de stier op te vangen, maar van hun oranje vesten kreeg het dier het rood in zijn ogen. De stier werd zo wild dat de gemeentewerkers zich achter bomen moesten verstoppen.

Vervolgens verscheen de eigenaar ten tonele, maar ook die moest het ontgelden toen de stier de hoorns in zijn tractor met aanhangwagen boorde. Met een riek in de hand is het de eigenaar uiteindelijk gelukt om de stier in de aanhangwagen te krijgen.

(anp 27 november 2003)

 

 


Tweede Kamer op muizenjacht

Door Joël Roerig

Elke partij een eigen poes. Die oplossing had de SGP onlangs in gedachten voor de muizenplaag in de Tweede-Kamergebouwen. Maar het plan stuitte op de interne regel dat het huis der democratie verboden terrein is voor huis- en andere dieren.

De muizen trekken zich van dat verbod niets aan. Het ‘muizenoverleg’ van de facilitaire dienst stelde gisteren nog vast dat de invasie beheersbaar is, maar dat neemt niet weg dat de knaagdiertjes geregeld opduiken in de werkkamers.

Vorige week nog schrok de secretaresse van de tweekoppige SGP-fractie op toen een muis op klaarlichte dag haar vertrek kwam binnentrippelen. Vervelend, niet meer dan dat. ,,Ook vrouwen staan bij ons hun mannetje”, schertst een SGP’er.

In de wandelgangen wordt al gerept van muizen zo groot als flinke ratten. Een huismuis kan 10 centimeter lang worden en talloze jongen voortbrengen. De beestjes knagen ongebreideld en verspreiden ziektekiemen die voedselvergiftiging en huidaandoeningen veroorzaken. Het is inmiddels verboden voedsel of suikerzakjes achter te laten op bureaus. Alle prullenbakken worden ’s avonds geleegd om de knagertjes geen feestmaal te bieden.

Onder het personeel gaat het gerucht dat de muizenoverlast het gevolg is van de bouw van de omstreden tramtunnel in het Haagse centrum. De werkzaamheden en stijging van het grondwaterpeil zouden de diertjes naar de gebouwen rond het Binnenhof hebben gedreven. Onduidelijk blijft waarom de muizen juist dit jaar massaal opduiken.

Uitgerekend bij het diervriendelijke GroenLinks zijn harde maatregelen getroffen. Daar is een speciale gel aangebracht, die de beestjes een snelle dood in jaagt en onnodig lijden voorkomt. Het helpt: de muizen lijken hun heil bij andere fracties te zoeken.

Bron: AD, 20 november 2003

 

 


Huisdieren doden baasje

TEGELEN – Een inwoner van het Noord-Limburgse Tegelen is woensdagmorgen vermoedelijk door ammoniakvergiftiging overleden. Die ammoniak werd geproduceerd door papegaaien en fretten die hij in zijn woning aan de Holtmühlestraat hield. Volgens een woordvoerder van de brandweer had de man de dieren verwaarloosd. Een ambulance ging vlak na 07.00 uur naar het huis na een melding. De man bleek inmiddels overleden.

De brandweer vermoedt dat de Limburger onwel werd door de hevige ammoniakstank in zijn woning, ontstaan door het verwaarlozen van de dieren. De ammoniak komt vrij bij de ontlasting van de dieren. De politie heeft alle
ramen van de woning opengezet om te luchten. De schreeuwende papegaaien waren daardoor tot ver in de omtrek te horen.

(bron: nu.nl 19 november)


Man redt karper met mond-op-mondbeademing

 

ANTWERPEN – Een voormalige ambulancechauffeur uit België heeft zijn kennis van eerste hulp nuttig kunnen gebruiken. Hij redde zijn sierkarper van een wisse dood door het dier te beademen en hartmassage te geven.

Antwerpenaar Leo van Aert (57) gaf een feestje in zijn huis nabij de haven van de Vlaamse stad, toen zijn vrouw merkte dat er iets mis was met de koi-karper. Het beest maakte rare bewegingen en bleef toen doodstil drijven in de vijver achter het huis.

Van Aert vermoedde dat de vis een hartaanval had gehad en nam het dier uit de vijver. Hij gaf het beest hartmassage in de hoop zijn geliefde huisdier weer bij positieven te kunnen brengen.

“Na vijftien minuten begon de vis weer te bewegen en heb ik hem teruggezet in het water”, vertelde de man aan de krant De Gazet van Antwerpen. “De vis bleef na een tijdje weer stil liggen. Toen ben ik hem maar gaan beademen.” Die aanpak slaagde kennelijk wel: het beest herstelde.

(bron: de telegraaf – 4 november 2003)


Spin veroorzaakt sneeuwalarm

RENNES – Misleid door een spin heeft de nationale meteorologische dienst van Frankrijk per abuis gewaarschuwd voor sneeuw. Het dier had een web over een weerstation gesponnen. Het web was door de aanhoudende koude in een sluier van ijs veranderd.

De data van het station in Dinard (Bretagne) waren automatisch doorgegeven aan de centrale computer, die de verkeerde conclusie trok en waarschuwde voor sneeuw. Volgens een woordvoerder van Météo-France woensdag komen vergissingen ook wel eens voor door vogels die een nest op een weerstation bouwen.

(bron: nu.nl)

(29 oktober 2003)


Vis springt in mond en doodt jongen

PHNOM PENH – Een 17-jarige jongen in de Cambodjaanse hoofdstad Phnom Penh is gestikt, nadat een kleine vis uit een mand in zijn mond was gesprongen en in zijn keel terecht was gekomen. Dat heeft de politie in Phnom Penh dinsdag gezegd.

De jongen kwam thuis met een mand vol zelfgevangen vis. Toen hij zijn ouders over zijn vangst wilde vertellen, sprong een vis in zijn mond en kwam in zijn keel terecht, aldus een politiefunctionaris.

De vader bracht de tiener nog naar twee klinieken voor behandeling, maar in beide gevallen was de medische staf aan het lunchen, waardoor de jongen uiteindelijk stikte.


 

Bijtende vissen op Mallorca

MALLORCA – Op het Spaanse eiland Mallorca zijn de afgelopen weken duizenden strandtoeristen opgeschrikt door bijtende vissen. De meldingen zijn onder meer afkomstig uit Porto Cristo, Capdepera en Santanyì in het oosten van Mallorca, aldus lokale media maandag.

Hoewel de dieren niet meer dan 5 centimeter lang zijn, zorgen ze door hun grote aantallen voor veel commotie. Dat de vissen in de buurt van de kust voorkomen is volgens experts te wijten aan de hoge temperatuur van het water, veroorzaakt door de recente hittegolf.


 

Tijger verwondt dierentemmer Roy

LAS VEGAS – Een tijger heeft in Las Vegas de wereldberoemde roofdierentemmer Roy van het duo Siegfried & Roy aangevallen en zwaar verwond. Het dier beet de artiest in de nek.

Roy verloor veel bloed en moest een noodoperatie ondergaan, meldt de Amerikaanse nieuwszender CNN zaterdag. Roy Horn had donderdag zijn 59e verjaardag gevierd. Samen met de eveneens Duitse Siegfried boekt hij al bijna dertig jaar enorme successen met een gecombineerde roofdieren- en goochelshow in Las Vegas.