twee olifanten...

wie oh wie is dit?

Thaise cijfers

1234567890

europamunt...

geen idee hoeveel 100 escudos waard waren...

Portugese nepeuro


tien francs, ongeveer 40 cent

twintig francs

Franse munten uit het tijdperk vóór de euro


turkse nepeuro...

turkse munt - achterkant...

Een Turkse munt, exact even groot als een twee-euromunt, waarde ongeveer 40 eurocent; hieronder de hedendaagse versie (met de kleuren andersom!), die je regelmatig in Nederlandse winkels kunt tegenkomen.

een turkse liras

de achterkant van de turkse lirasmunt


nog een turkse munt

50 turkse kurus, precies even groot als één euro

En nog een Turkse munt, dit keer exact even groot als een één-euromunt, waarde 20 eurocent.


twee jaartallen

net zo groot als het 2-eurostuk

Weer een onbekende nepeuro, hoogstwaarschijnlijk uit Marokko, qua formaat even groot als een 2-euromunt.


honderd forint

hongaarse munt

Magyar is Hongarije, dus dit is een Hongaarse nepeuro, die net zo groot is als de euro. Er is alleen één groot verschil. Denk even na en zeg dan of je het ziet. Bij de echte euro zit het zilver in het midden. Waarde van deze munt – ongeveer zestien cent.


een mexicaanse munt

de andere kant van de mexicaan

Deze Mexicaanse tweedollarmunt is precies net zo groot als een ééneuromunt, maar wel iets minder waard.


mexico, & 5

achterkant mexico 5 dollar

Mexico, $ 5, waarde ongeveer 25 eurocenten. Hij is precies even groot en even zwaar als een munt van 2 euro, en wordt dan ook veel in automaten gebruikt tegenwoordig..


deze argentijnse munt is precies even groot als een één-euromunt...

waarde één peso...

Argentijnse peso, precies zo groot als een één-euromunt.


5 rand

5 rand - zuidafrika

Zuidafrikaanse munt van 5 rand (ongeveer 45 eurocent), precies even groot als een 2-euromunt. De achterkant is steeds anders, eigenlijk net als bij de euro kun je zien uit welk deel van Zuid Afrika de munt komt.


italiaanse munt

italiaanse munt van 500 lire

Een Italiaanse munt van 500 lire, precies even groot als de 2 euromunt. Je kunt, als je er gevoelig voor bent, het verschil voelen, want de randjes zijn anders. Toen de euro in 2002 in Italië werd ingevoerd gingen er 1936 lire in één euro. Dat betekent dat deze munt omgerekend ongeveer een achtste waard is van de twee-euromunt waar hij nu mee verward kan worden.


canadese 2 dollarmunt

canadese 2 dollarmunt

Deze kwam ik in 2018 tegen – een Canadese dollar was op dat moment 65 cent waard, dus deze munt, die net een fractie groter is dan de 2-euromunt, is € 1,30 waard.


britse pond

britse pond achterkant

Het Britse pond – in 2018 in handen gekregen als euro. Hij is net zo groot als een euromunt, maar anders dan een euro is hij niet helemaal rond, maar heeft hij allemaal rechte randjes. De goud-zilververhoudingen zijn wel gelijk, dus de vergissing is snel gemaakt, maar je zult hem wat minder snel hier zien omdat hij, anders dan vrijwel alle andere nep-euro’s, meer waard is dan de euro. Op het moment dat ik dit schrijf (oktober 2018) maar twaalf cent meer, maar toch.. Dan bewaar je hem toch liever voor je volgend reisje naar Engeland.