over de kunst van het kijken onder water
De kunst van het kijken onder water
Nu we de kunst van het flipperen een beetje onder de knie hebben willen we natuurlijk ook wat onder water zien. Daar doe je het allemaal voor ten slotte. Ik moet je helaas teleurstellen als je het in het Zuidlaardermeer (of zo) wilt gaan proberen, want dat wordt bij voorbaat een enorme teleurstelling. Wij hebben het zicht daar even gemeten. Bij vijftien centimeter houdt het op. Niet de moeite waard dus. Maar als je, zoals wij, in de gelukkige omstandigheid verkeert om bij helder water in de buurt te zijn is het allemaal zeker de moeite waard.
Naast het flipperen moet er dan wel eerst de kunst van het kijken worden overwonnen. Het lijkt zo eenvoudig. Je zet een duikbril op en je doet zo’n slang in je mond en daar gaat ‘ie. Dat had je gedacht. Binnen een minuut is je duikbril helemaal beslagen en volgelopen en zie je dus niets meer.
De truc is om er eerst een beste klots spuug in te deponeren en daarmee het glaasje van de duikbril aan de binnenzijde flink in te wrijven. Vervolgens even spoelen met wat water en hem op je hoofd zetten. Spoelen is erg gewenst want anders zit je steeds tegen je eigen spuug aan te kijken en dan is het beeld nog steeds niet helder. Als deze truc niet helpt moet je eerst weer naar huis om de bril aan de binnenzijde (voorzichtig) met tandpasta wat op te poetsen, maar er zijn ook stemmen die zeggen dat je dat helemaal niet moet doen en het veel beter is om een kleine hoeveelheid water onder in de bril te laten staan en daarmee het glas af en toe te spoelen.
Ik had blijkbaar uitstekende spuug want bij mij werkte de eerste truc uitstekend. Klaar? Dat had je gedacht.
Het volgende probleem is dat de bril steeds de neiging heeft vol met water te lopen als je het hoofd onder water
dompelt. Lastig om dat er elke keer weer uit te krijgen. Voorkomen is beter dan genezen. Je had bij de aankoop van de bril goed moeten opletten of hij wel honderd procent goed past. Dat kun je doen door hem zonder bandje om tegen je hoofd te drukken, vervolgens door je neus in te ademen waardoor de bril tegen je hoofd wordt aangezogen. Als hij blijft hangen (als je hem los laat) en niet klemt is hij goed.
Stel je hebt een heel goede bril en hij zuigt als gegoten, loopt er dan nooit water in je bril als je aan het snorkelen bent? Helaas niet waar. Als er haar tussen je gezicht en de afdichtrand van de duikbril zit heb je pech want dan loopt hij vaak alsnog vol. Zelf al heb je alles picobello voor elkaar dan nog…. De truc om het water er weer uit te krijgen is heel eenvoudig… als je het beheerst. Je moet er voor zorgen dat je het hoofd zo houdt dat al het water in de bril zich aan de onderzijde (bij je neus) bevindt. Je hoofd staat dan rechtop in het water. Dan druk je de duikbril aan de bovenzijde tegen je hoofd en blaast via je neus een forse hoeveelheid lucht in de duikbril. Het water wordt er dan aan de onderzijde vanzelf uitgeperst en je bent het water kwijt. Vaak wordt er een andere truc geleerd waarbij je je hoofd van beneden naar boven beweegt terwijl je alsmaar uitademt door je neus, maar als je het standje eenmaal kent hoeft al dat gewiebel met je hoofd niet. Nou heb ik al heel wat mensen zien stuntelen dus verwacht niet dat het in één keer lukt. Als het je wel in één keer lukt ben je een natuurtalent en kun je gaan voor de volgende uitdaging. Het ademen onder water.
Als laatste wil ik nog even opmerken dat ik redelijk tevreden ben met de oplossingen die geboden worden om onder water te kunnen kijken. Er zijn nog heel wat soorten maar de oplossing is eenvoudig en doetreffend. Met wat behelpen werkt het gewoon goed.
Pieter Medema, 16 augustus 2004