Ik ben buitengewoon ontevreden over het programma-aanbod op de kabel in mijn woonplaats. Nu is het zo, dat wij nog redelijk ruimbedeeld zijn met zo’n dertig zenders. Een deel daarvan is echter vulling, zoals de lokale televisie waarbij alleen maar reclame-dia’s langskomen en wat onnozele teletekstachtige nieuwtjes vol spelfouten, en de reclamezender die alleen maar die irritante eindeloze reclamespots uitzendt voor de meest idiote producten. En dan is er ook nog Nickelodeon, de kinderzender die de hele nacht door de meest infantiele tekenfilmpjes uitzendt die er maar zijn. Cartoon Network had dan tenminste nog Cow and Chicken…
De programmaraad schijnt voor een groot deel te beslissen over de programma’s die ik kan bekijken, maar enige openheid heb ik nog niet kunnen vernemen, om over een motivatie van de keuzes maar helemaal te zwijgen.

Hoe wordt er gekozen?
Ik zou bijvoorbeeld graag weten waaruit de programmaraad precies kan kiezen, en waarom bepaalde keuzes gemaakt worden. Ik zou heel graag de hele lijst zien van zenders, omdat ik dan zelf ook een mening kan vormen, maar zo’n lijst heb ik nog nooit ergens gezien. Ik heb zelf wel een verlanglijstje, maar ik zou dat ook moeten kunnen toetsen aan een reëel aanbod. En ik wil graag weten waarom de programmaraad (en de kabelmaatschappij, op de momenten dat die programmaraad gepasseerd wordt) bepaalde keuzes maakt. Waarom bijvoorbeeld gekozen voor het inferieure Nickelodeon in plaats van Cartoon Network, of voor mijn part een andere kwalitatief betere tekenfilmzender?

Overlapping
Zo vind ik het ook vreemd dat er maar liefst drie muziekzenders beschikbaar zijn voor de jongste doelgroep, die qua aanbod van clips volstrekt uitwisselbaar zijn: MTV, TMF en The Box. Op zich is dat nieteens een probleem, ware het niet dat mijn eigen favoriete muziek, en die van veel ouderen, nauwelijks te vinden is op televisie. Opera, jazz, wereldmuziek, singer/songwriters, en ga zo nog maar even door, je moet ze met een lantarentje zoeken. En dat terwijl er nu al veel meer ouderen dan jongeren rondlopen in Nederland.

Een multimuziekzender
Ik heb een mooi voorstel op dit gebied, want ik realiseer me best dat een zender die de hele week opera uitzendt niet haalbaar is, en die zal dan ook wel niet bestaan. Maar een zender waarbij je op elke dag van de week een andere muzieksoort kunt verwachten, zou dat geen goed idee zijn?
Dus bijvoorbeeld maandag opera, dinsdag country, woensdag jazz en blues, donderdag singer/songwriters, vrijdag wereldmuziek, zaterdag oude rock ‘n’ roll en pop, en zondag modern klassiek. Dan komen we toch al een heel eind.

Er is meer…
Ik bedoel maar: als er drie natuurzenders naast elkaar kunnen bestaan (Animal Planet, National Geographic en Discovery), dan mag er ook best wat meer muziek op de kabel. En dan hebben we het alleen nog maar even over muziek gehad. Het is misschien wel aardig om te weten dat er bij de BBC er nog heel wat meer zenders de moeite waard zijn (BBC4 bijvoorbeeld, en BBC Scotland), en er bestaat ook nog steeds ergens een voortreffelijke kunstzender.