1 Filosofie scheurkalender

Een dubbelzijdige kalender met op de voorkant meestal een kort citaat, en op de achterkant een wat uitgebreider stukje. De teksten zijn vrijwel altijd goed, to the point, prikkelend, leuk. Goede keuzes. Nooit te zwaar, wel vaak nieuwsgierigmakend.
Cijfer: een 9

2  Light scheurkalender

Enkelzijdige scheurkalender met elke dag een luchtig gedicht. Perfect voor de wc dus. Er is blijkbaar genoeg light verse te vinden in Nederland om er gemiddeld een erg leuke kalender van te maken.
Cijfer: een 8

3  Onze Taal taalkalender

Dubbelzijdige kalender. Op de voorkant wordt meestal een vraag gesteld die op de achterkant beantwoord wordt. Er werken veel mensen aan mee, met als gevolg dat de kwaliteit zeer wisselend is. Te vaak betuttelend of gewoon te saai. De weetjes zijn ook lang niet altijd bijster interessant. Te droge kost meestal, met af en toe een uitzondering.
Cijfer: een magere 6

4 Geschiedeniskalender

De geschiedeniskalender springt door de hele geschiedenis heen op een onnavolgbare manier. Rommelig, hapsnap, en wat nog veel belangrijker is: zonder echt belangstelling voor geschiedenis te wekken. Er zit blijkbaar een redacteur op die geen fijne neus heeft voor interessante wetenswaardigheden die je nieuwsgierig maken. Saaie boel.
Cijfer: een 5

5 Tuinkalender

Deze kalender lijkt samengesteld door een stel esoterische tuinkabouters. Dat betekent dat je keurig op de hoogte wordt gesteld van zogenaamde knoopdagen en andere dagen waarin je beter niet in je tuin kunt werken. Voor iedereen die een beetje nuchter in het leven staat een kalender om te mijden, want het levert niet eens onbedoelde humor op. Aan de voorkant een citaat, aan de achterkant een gedicht of een stukje, en altijd even saai en vervelend.
Cijfer: een 4

6  Wetenschapskalender

De taalkalender leed ook aan een teveel aan medewerkers, en dat geldt voor deze kalender ook. En dan gaat het ook hier vooral om bloedeloze figuren die erg serieus met wetenschap omgaan. Elke week heeft een thema, en daar is soms echt geen doorkomen aan. Heel af en toe zit er een interessante week tussen, dus je mag hopen dat de uitgever die auteurs eruit pikt om de volgende kalender te maken, maar dat zal wel ijdele hoop blijken.
Cijfer: een 3

7 Gebarenscheurkalender

Hier komen we bij het absolute dieptepunt. De kalender is waarschijnlijk bedoeld om leken aan de gebarentaal van doven te laten ruiken. Helaas hebben ze daarvoor een volstrekt incompetente tekenaar ingehuurd, die niet alleen vreselijk lelijke tekeningen maakt, maar vooral ook heel onduidelijke. De helft van de tijd begrijp je er werkelijk helemaal niks van door de onlogische pijltjes en streepjes. Een buitengewoon irritante kalender die voor de dovenwereld wel eens averechts zou kunnen werken.
Bovendien is de afwerking van de kalender beneden alle peil: er zitten niet eens afscheurrandjes aan.
Cijfer: een 1