Schaap op spoor vertraagt treinen

UTRECHT – Een eigenwijs schaap heeft woensdag het treinverkeer tussen Delft en Schiedam Centrum een halfuur lang opgehouden. Het dier liep over het spoor, waarop de Nederlandse Spoorwegen besloten alle treinen stil te leggen. Dat meldde ProRail woensdag.

Vanaf 12.15 uur reden er geen treinen tussen de stations Schiedam en Delft. De Intercity van Rotterdam naar Amsterdam Centraal Station stond geruime tijd stil tussen beide stations. De politie moest er aan te pas komen om het schaap terug te sturen in de wei. Rond 12.45 uur was het schaap van het spoor verwijderd en kwam het treinverkeer weer gang.

Het zou nog tot 15.15 uur duren, voordat de treinen weer volgens het spoorboekje reden. Door het oponthoud vielen tot dat tijdstip verscheidene treinen uit.

(wo 8 dec 2004, 16:08)


Wildplassende jager getroffen door eigen kogel

MARSEILLE – Een Franse jager die in een bos in Zuid-Frankrijk tegen een boom stond te plassen, is vrijdag getroffen door een kogel uit zijn eigen geweer. Het geweer leunde tegen zijn auto, maar viel om, waardoor een schot werd gelost. De man raakte slechts licht gewond. Het heeft echter maar “een centimeter gescheeld” of de man had “ernstig letsel” opgelopen, aldus hulpverleners.

( za 4 dec 2004, 01:30 )


Ongewervelde oorlogshelden geëerd

LONDEN – De Britse prinses Anne onthult vandaag in Londen een gedenksteen voor vergeten oorlogshelden. De plaquette zet onder meer glimwormen in het zonnetje die in de Eerste Wereldoorlog Britse soldaten hielpen bij het kaartlezen.
Volgens de dierenbeschermster Marilyn Rysstrom komt het monument geen moment te vroeg.”Miljoenen dieren hebben in de diverse oorlogen hun leven gegeven.”
De Britse Dierenbescherming riep in 1943 de Dickin Medal in het leven voor dappere dieren.Het beroemdste dier dat het erekruis kreeg opgespeld is Rob de Parachutehond,die twintig sprongen achter vijandelijke linies maakte.

(bron nosnieuws 25 november 2004)


Dat ruimt lekker op…

Jager schiet vijf jagers dood
FORT WORTH – Een Amerikaanse jager heeft vijf medejagers in een ruzie om een uitkijkpunt doodgeschoten. Drie andere mannen raakten gewond. Volgens Amerikaanse media maandag zou de dader zich op een uitkijkpunt van andere jagers hebben bevonden. Toen de eigenaren van de grond hem ontdekten, vroegen ze hem te vertrekken. Wie het vuur opende is niet bekend. De dader kon ontsnappen, maar werd later door de politie opgepakt.

(anp 22 november 2004)


Paard (be)trapt dief

Een dief die in Hellevoetsluis wilde toeslaan, kan geen paard meer zien. Een paard schakelde hem met een welgemikte trap uit toen hij een 22-jarige amazone wilde beroven van haar gsm. Het paard schrok toen een onbekende man plotseling uit de bosjes tevoorschijn kwam en trapte de belager vol in zijn gelaat.

(bron: www.nu.nl 19 november 2004)


Haai scheurt vrouw in stukken

Een 76-jarige vrouw is vandaag op een strand bij de Zuid-Afrikaanse plaats Kaapstad door een haai aangevallen. De haai scheurde de vrouw in stukken. Volgens de woordvoerder van het nationale reddingsinstituut Craig Lambinon hebben meerdere mensen het incident gezien. “De haai kwam omhoog uit het water en viel aan, keerde terug en viel een tweede en derde keer aan. Hij verscheurde haar lichaam in het water en zwom met haar weg”. Een helikopter zou later in de buurt van het incident een zes meter lange haai hebben ontdekt.
Volgens deskundigen is de grote witte haai, de mensenhaai, de boosdoener. Deze haai heeft in de buurt van Kaapstad het afgelopen jaar al zeker twee mensen aangevallen.

(bron ANP, Reuters 17 november 2004)


Hond eet mobiel

Een Turkse man die zijn gsm was kwijtgeraakt, heeft op miraculeuze wijze zijn mobieltje weer terug gevonden.
Nadat hij zijn eigen nummer draaide, hoorde hij zijn mobiele telefoon afgaan in de maag van zijn hond. De man uit de provincie Konya verloor zijn Nokia-toestel tijdens een tankbeurt. Toen hij even niet oplette, moet de hond de gsm naar binnen hebben gewerkt.
De man dacht eerst dat de telefoon gestolen was terwijl hij de tank van zijn auto aan het volgooien was. Via de ontlasting van zijn huisdier kwam het toestel de volgende dag weer tevoorschijn.

(9 november 2004)


Atheïstische leeuwen?

Afrikaanse leeuwen laten zich niet tot het Christendom bekeren. Een Taiwanese man wilde duidelijk maken aan de leeuwen in de dierentuin dat Jezus ook hen zal verlossen. De leeuwen voelden niets voor de preek en beten de man in zijn been.

(bron nu.nl 5 november 2004)


Politiehond maakt einde aan liefdesavontuur

TILBURG – Politiehond Rico heeft dondermorgen in alle vroegte abrupt een einde gemaakt aan een liefdesavontuur. Een 53-jarige vrouw uit de wijk Reeshof had vanuit haar woonkamer iemand naar boven zien sluipen. Zij had zich uit angst opgesloten in het toilet en belde daarvandaan de politie.

Na waarschuwingen van de agenten dat Rico losgelaten zou worden, kwam de 13-jarige dochter des huizes naar beneden. Zij was nogal over haar toeren en niet aanspreekbaar.

Bij nader onderzoek vond Rico achter een bed een 15-jarige Tilburger. Hij was een vriendje van de dochter. De politie kon niet voorkomen dat Rico de jongen een paar keer beet. De knaap werd in het ziekenhuis opgelapt en kon daarna door zijn ouders opgehaald worden. Tegen de jongen is geen proces-verbaal opgemaakt.

(bron telegraaf 31 oktober 2004)


Straathonden bij Formule 1-training

Twee loslopende honden hebben de training voor de Grote Prijs van Brazilië in de Formule 1 zaterdag bijna een half uur opgehouden. Cameramensen spotten de dieren die rondscharrelden in de bosjes langs het circuit, vijf minuten nadat de pitstraat was opengegaan. De organisatie gaf onmiddellijk het sein de eerste sessie te beëindigen om de beesten te kunnen vangen.
“Beren op de weg” zijn de angst van iedere coureur. De Zweed Stefan Johansson kreeg op de oude Österreichring ooit de schrik van zijn leven toen hij in botsing kwam met een hert. Het circuit van Montreal is berucht om zijn overstekende marmotten en laagvliegende meeuwen. De Canadees Jacques Villeneuve reed op Silverstone bij de training eens een vos dood.

(bron ANP, Reuters 24 oktober 2004)


Hondje legt Duits vliegveld stil

Een ontsnapt hondje op de landingsbaan heeft het verkeer op de luchthaven van het Duitse Düsseldorf een half uur lang stilgelegd.
De bobtailterriër Lumpi ontsnapte vlak na aankomst op de luchthaven uit het reismandje waarin hij werd vervoerd. De hond liet zich pas vangen toen hij zijn baasjes zag. Die waren naar de landingsbaan gebracht door de autoriteiten. Lumpi was volgens een woordvoerder van het vliegveld ongedeerd en erg blij dat hij weer met zijn eigenaars werd herenigd.

(bron AD 23 oktober 2004)


Beer verstoort Roemeense picknick: dode en gewonden

BOEKAREST – Een bruine beer heeft zaterdag aan de rand van de Roemeense plaats Brasov een persoon gedood en negen verwond. Het dier verstoorde een picknick. Zelfs ambulancepersoneel dat snel arriveerde, werd aangevallen. Zes gewonden zijn er slecht aan toe.
Bruine beren vertonen zich wel vaker aan de rand van de stad, op zoek naar eten in afvalcontainers. In Roemenië leven ongeveer vijfduizend bruine beren in het wild.

(bron telegraaf 16 oktober 2004)


Spin of terrorist?

Britten banger voor spinnen dan voor terroristen
LONDEN – Spinnen en ander kruipend huiselijk ongedierte boezemen Britten meer angst in dan terroristen of de dood. Dat blijkt uit een telefonisch onderzoek onder duizend Britten tussen de 16 en 55 jaar.
In het in opdracht van Universal Pictures UK gehouden onderzoek moesten mensen aangeven wat hun grootste angst was. Na spinnen en terroristen werden achtereenvolgens slangen en hoogtevrees het meest genoemd, vaker nog dan angst voor de dood.

(13 oktober 2004)


Nederlandse toerist gewond na botsing met giraffe

JOHANNESBURG – Een Nederlandse en een Britse toerist zijn ernstig gewond geraakt nadat een halve ton zware giraffe, op de vlucht voor een leeuwin, in paniek tegen hun safariauto was gebotst.

“Het was een uitzonderlijk incident, het is het gesprek van de dag”, aldus vrijdag de eigenaresse van het onderkomen waar de vakantiegangers overnachtten. “Ze keken toe hoe leeuwen hun prooi beslopen toen ze achter zich plotseling gestamp hoorden”, aldus Tammy Mclintock.

Een jagende leeuwin en drie giraffes bleken recht op de auto af te komen. De bestuurder van de wagen deed de lichten nog aan, maar kon een confrontatie niet meer voorkomen. Een van de giraffes rende frontaal tegen het voertuig en viel vervolgens op de Nederlandse vrouw. Ook een Britse vakantiegangster raakte gewond.

Een helikopter van de Zuid-Afrikaanse luchtmacht vloog het tweetal naar een ziekenhuis aan de rand van het Kruger Park in het noorden van Zuid-Afrika. Daar werd de Nederlandse, die ernstige rugwonden had, drie uur lang geopereerd.

De vrouw heeft nog steeds geen gevoel in haar benen, aldus Mclintock. “Maar ze zijn beiden erg verbaasd. Ze zeiden dat ze bang waren voor de criminaliteit in Zuid-Afrika, maar hadden nooit verwacht dat een giraffe hen te grazen zou nemen.”

(bron – nu.nl 8 oktober 2004)


Man doodt echtgenote in plaats van aap

KUANTAN – Een Maleisiër heeft zijn vrouw doodgeschoten die hij voor een stelende aap had aangezien. De 70-jarige man aarzelde niet toen hij takken zag bewegen in een van zijn fruitbomen.
Hij bleek echter zijn 68-jarige vrouw dodelijk te hebben getroffen. Zij was in een boom achter hun huis vruchten aan het plukken. Justitie overweegt de man te vervolgen. Hij zit vast, maar hij mocht wel naar de begrafenis van zijn echtgenote.
Het echtpaar was veertig jaar getrouwd en bracht dertien kinderen groot, meldde de Maleisische krant New Straits Times woensdag.

(bron telegraaf 22 september 2004)


Puppy schiet op baasje

PENSACOLA – Een man in de Amerikaanse staat Florida die probeerde zeven puppy’s dood te schieten, werd zelf geraakt toen een van de hondjes met zijn poot de trekker overhaalde. Dat hebben Amerikaanse media donderdag gemeld.

De 37-jarige Jerry Bradford meldde zich met een gewonde pols bij de EHBO. Een arts waarschuwde de politie, nadat hij had gezien dat Bradford een schotwond had. De man is aangeklaagd wegens ernstige dierenmishandeling.
Bradford hield twee pups en zijn revolver vast, toen een van de dieren ging spartelen en tegen de trekker trapte. Drie hondjes waren toen al doodgeschoten. De overige vier bastaardherdertjes van het drie maanden oude nest zijn naar een asiel gebracht.

(bron – telegraaf, 10-9-2004)


Walvis stopt elektriciteitsproductie

ANNAPOLIS ROYAL – Een walvis heeft in de Canadese deelstaat Nova Scotia een elektriciteitscentrale stilgelegd. Het dier zwom een waterinlaat van een waterkrachtcentrale in Annapolis Royal binnen.                         Elektriciteitsproducent Nova Scotia Power zette de turbines stop om verwondingen aan de zes meter lange bultrugwalvis te voorkomen. Waarschijnlijk zwom het dier tijdens opkomend tij achter een school haringen aan, meldde de Canadese omroep CBC woensdag.
Volgens het provinciale visserij-ministerie is de walvis niet in direct gevaar. Geprobeerd wordt het dier via een van de waterinlaten naar buiten te lokken.

De centrale maakt gebruik van de getijdenwerking in de Bay of Fundy tussen de deelstaten Nova Scotia en New Brunswick aan de oostkust van Canada. Hier zijn de grootste verschillen tussen eb en vloed ter wereld, soms tot zestien meter. Daarvoor heeft het bedrijf ’s werelds grootste turbines, waarmee het per jaar meer dan dertig miljoen kilowattuur aan elektriciteit opwekt. De waterinlaten hebben een doorsnee van tien meter. Het door het getij in- en uitstromende water drijft de turbines aan. In de Bay of Fundy zitten gemiddeld drie- tot vierhonderd walvissen van verscheidene soorten.

(bron: telegraaf wo 25 aug 2004)


Beeralcoholist

Een Amerikaanse zwarte beer heeft zich tegoed gedaan aan 36 blikjes bier. Medewerkers van een camping in de staat Washington vonden het dier laveloos temidden van de tientallen leeggedronken blikjes. De wilde beer ontdekte het bier in koelboxen van kampeerders. Met zijn klauwen en tanden opende hij de blikken.

(bron: nu.nl 21 augustus 2004)


Poes stuurt Belgisch vliegtuig terug

BRUSSEL – Een vliegtuig van de Belgische maatschappij SN Brussels Airlines dat op weg was naar Wenen, heeft dinsdag halverwege rechtsomkeert gemaakt naar de thuisbasis Brussel. In de cockpit was een kat binnengeslopen en die had zich “zeer agressief” gedragen, zei een woordvoerder van SN dinsdag op de Vlaamse VRT-radio. Daarop besloten de piloten terug te keren.

Onderzocht wordt nu hoe het huisdier uit zijn speciale reistas heeft kunnen ontsnappen. Volgens de eerste berichten wilde een kind het dier aaien. De poes kon toen ontsnappen en spoedde zich naar de cockpit, waar op dat moment de vliegeniers juist hun maaltijd gebruikten.

In eerdere berichten was er sprake van dat de kat de copiloot had “aangevallen”, maar de maatschappij houdt het er nu op dat het dier om onduidelijke redenen zeer opgehitst raakte.

(bron: nu.nl 10 augustus)


Onnozel als een schaap?

LONDEN – Schapen in het Noord-Engelse Yorkshire hebben een manier gevonden om wildroosters te overwinnen. De ijzeren staven in de weg moeten de dieren eigenlijk tegenhouden, maar zij rollen inmiddels gewoon over de drie meter brede barrière heen.

Ze zijn slim, erkende een regionaal raadslid vrijdag in de Britse krant The Guardian. De dieren zijn klaarblijkelijk aangelokt door het sappige groen in tuinen aan de andere kant van de roosters.

Zij maakten al strooptochten naar een sportveld en een begraafplaats, waar de bloemen het toetje op het feestmaal vormen. De plaatselijke schapen moeten het normaliter met karigere gebieden stellen.

(bron – telegraaf, 30 juli 2004)


Dolle stieren verwonden mensen in Zuid-Frankrijk

MARSEILLE – Losgebroken stieren hebben zaterdagavond in het zuiden van Frankrijk niet ver van Marseille tien mensen verwond. De dieren die deel uitmaakten van een show braken door hun omheining in het plaatsje Fuveau en bestormden het publiek, maakten de reddinsgdiensten bekend. De twee stieren hadden een rol in een stuk getiteld ‘geluid en licht’. De slachtoffers zijn in een ziekenhuis in Marseille opgenomen.

(bron anp 7 augustus 2004)


Hongkongse piranha bijt jongen in vinger

HONGKONG – Een 14-jarige jongen uit Hongkong zal zijn hand niet zo snel meer in een fontein stoppen. Toen hij dit maandag deed, werd hij gebeten door een piranha. De schooljongen moest naar het ziekenhuis waar hij drie hechtingen kreeg in zijn linkerwijsvinger. Dat heeft de politie in de Chinese metropool dinsdag bekendgemaakt.

Nader onderzoek van de fontein wees dinsdagochtend uit dat er drie dode piranha’s in het water lagen. Het ging vermoedelijk om achtergelaten huisdieren. Piranha’s zijn populair in Hongkong, waar de import van de bloeddorstige Zuid-Amerikaanse vissen niet verboden is. Een school hongerige piranha’s kan binnen enkele minuten een hele koe verslinden.

De politie van de miljoenenstad heeft bordjes om de fontein geplaatst. Daarop staat dat mensen hun ongewenste vissen niet in de fontein moeten gooien.

(bron telegraaf  3 augustus 2004)


Auto’s botsen door ontsnapte tijger

Een witte tijger die uit een circus was ontsnapt, heeft een wandeling van 2 kilometer door New York gemaakt.
Het dier veroorzaakte een verkeersongeluk waarbij vijf auto’s betrokken waren. Enkele personen raakten lichtgewond.
De Bengaalse tijger Apollo zelf deed geen vlieg kwaad tijdens zijn wandeling van 20 minuten door de stadsjungle, melden lokale media. Hij dwaalde wat door een park, voordat hij over een snelweg rende en automobilisten verraste.
Zijn trainer lokte hem uiteindelijk met vlees terug in de kooi.

(bron anp 2 augustus 2004)


Koeien trappen auto total loss


LONDEN – Zes dolgeworden koeien hebben de auto van een 52-jarige Britse vrouw totaal vernield. De vrouw was in haar Toyota Yaris via een rustige landweg op weg naar haar werk, toen zij geconfronteerd werd met zes koeien die vanuit een weiland de weg opstormden. Dat schreven Britse media donderdag.

Barbara Epps uit Quedgeley ervoer de gebeurtenissen als een nachtmerrie. ” Ik reed daar gewoon toen die koeien plotseling uit een wei kwamen. Sommige stampten over de motorkap en anderen gingen het dak op. Ik zie nog steeds hun koppen tegen de voorruit smakken terwijl die versplintert.”

Hoewel haar auto in een wrak was veranderd, kwam Epps ongedeerd vrij. Zij moest wel worden behandeld wegens een shock.

(bron – telegraaf, 29 juli 2004)


Woeste reebok belaagt hardloper

Nog geen kilometer was Niels Alberts uit Achterste Erm (gemeente Coevorden) van de boerderij van zijn ouders toen hij tijdens een rondje joggen door de velden plotseling oog in oog stond met een reebok. Gewoonlijk zijn dat schuwe dieren, maar dit exemplaar verwondde de 21-jarige student.

,,Hoezo leven er in Nederland geen gevaarlijke beesten?” lacht Alberts als een boer met kiespijn. Zijn hand is in verband gewikkeld en zijn kleren verbergen een paar flinke schaafplekken. De verwondingen zijn het gevolg van de langdurige worsteling met het agressieve hert.

,,Ineens stond het voor me op een zandpad”, vertelt het slachtoffer. ,,Meestal gaan ze er direct vandoor, maar dit dier bleef staan. Ik kon tot op een meter afstand komen. Ik bukte en stak mijn hand uit.”

Tot zijn stomme verbazing begon het dier te grommen, het krabde als een woeste stier met zijn voorpoten in het zand en sprong met zijn scherpe gewei in de richting van de jogger. ,,Het waren net twee scherpe speren op zn hoofd.”

Met zijn handen trachtte Alberts het dier van zich af te houden. Hij liep er een diepe wond aan zijn hand bij op. Het lukte hem desondanks de ree tegen de grond te werken. ,,Ik wilde hem niet loslaten. Ik vreesde al dat ik het dier iets moest aandoen waarin ik helemaal geen zin had.”

Met zijn mobieltje wist hij zijn vader te bellen. Samen bonden ze de ree vast en namen hem mee in de auto. Bevriende jagers brachten het twee jaar oude dier naar het Drentse natuurgebiedje Ermerzand, waar het werd losgelaten. Kalm liep de ree zijn vrijheid tegemoet, na eerst een van de jagers een flinke stoot te hebben gegeven.

(bron AD, 24-07-2004)


Duif beschadigt zeventiende-eeuws schilderij

            AMSTERDAM – Een duif heeft een zeventiende-eeuws schuttersstuk van Thomas de Keyser beschadigd in het Amsterdams Historisch Museum. De vogel glipte door de automatische schuifdeuren van de Schuttersgalerij, een museumpassage tussen de Kalverstraat en de Nieuwezijds Voorburgwal. In de linkerbovenhoek van het doek ‘Het Korporaalschap van Kapitein Jacob Symonsz. De Vries en Luitenant Dirck de Graeff’ (1633) pikte het beest een gat van krap een paar centimeter.

            Museummedewerkers probeerden de duif tevergeefs naar buiten te jagen toen ze zagen dat de vogel in de Schuttersgalerij rondvloog. Een personeelslid bracht zelfs een nacht door in de ruimte om de duif in de gaten te houden. Toen collega’s de volgende ochtend constateerden dat een schilderij was beschadigd, werd besloten het dier af te laten schieten.

Het schuttersstuk, van zes meter breed en twee meter hoog, wordt gerestaureerd. Donderdagochtend hangt het museum het doek weer terug naast de andere negentien schilderijen in de Schuttersgalerij, liet een woordvoerster woensdag weten. Het is volgens haar wel vaker voorgekomen dat duiven en mussen door de schuifdeuren de galerij wisten binnen te komen. “Maar altijd lukte het ons ze weer naar buiten te krijgen.”

(bron telegraaf 21 juli 2004)


Beschermd plantje gaat de gemeente Veendam geld kosten

Het plan van de gemeente om de vaarroute tussen Veendam en het Zuidlaardermeer weer bevaarbaar te maken wordt veel duurder dan begroot omdat in een bestaand kanaaltje bij Borgercompagnie de beschermde drijvende waterweegbree voorkomt. Er moet nu een compleet nieuw kanaal worden gegraven om het plantje heen. De extra kosten worden geschat op honderdduizend euro.

(bron rtv noord)


Vleermuizen beslissen strijd om outletcenter 

ROOSENDAAL – Komt Nederlands derde outletcenter in Roosendaal of in Etten-Leur? Als het aan de provincie Noord-Brabant ligt in Roosendaal, zo hebben Gedeputeerde Staten (GS) dinsdagmiddag laten weten. Maar daar schijnen bijzondere vleermuizen te zitten. De kans voor Etten-Leur is dan ook nog niet verkeken.


Naturisten bang voor stieren

Schrikdraad moet naturisten in het Hulkesteinse Bos bij Zeewolde beschermen tegen koeien. Staatsbosbeheer wil het naturistenpark Flevo-Natuur afschermen, zo schrijft het Algemeen Dagblad zaterdag. Koeien en stieren veroorzaken daar regelmatig overlast voor de naturisten.

De dieren blokkeren vaak de toegangsweg van het park. Bezoekers zijn vooral bang voor de stieren die geregeld op de weg staan te grazen. Ook vinden veel bezoekers het erg vervelend dat hun honden niet meer mee mogen naar het park. Dat verbod is ingesteld sinds runderen de honden hebben aangevallen.

Staatsbosbeheer wil dat de eigenaar van de koeien ervoor zorgt dat de kudde uit de buurt blijft. De kudde zou veel te groot zijn geworden. Vooral de stieren moeten weggehaald worden, vindt Staatsbosbeheer.

(bron 10-07-2004, Novum)


Haai doodt surfer in Australië

PERTH – Een 30-jarige surfer is zaterdag voor de kust van West-Australië door haaien doodgebeten. Dat heeft de politie bekendgemaakt. De man was naar het zich laat aanzien met vier anderen aan het surfen toen hij werd aangevallen door twee haaien.

Het incident gebeurde voor een stuk strand dat populair is bij beginnende surfers en toeristen. Vier jaar geleden overleed voor de laatste keer iemand voor de kust van West-Australië aan een aanval door haaien.

(bron – telegraaf – 10 juli 2004)


Oeverzwaluwen saboteren opening snelweg

Broedende oeverzwaluwen blokkeren de volledige opening van de nieuwe snelweg A30 tussen Barneveld en Ede. Trillingen door het verkeer kunnen mogelijk schade veroorzaken aan de nesten van de beschermde vogels.
Over een lengte van 400 meter blijft tot half september een rijstrook gesloten op de oprit vanaf de A12 vanuit Utrecht richting Barneveld. De A30 wordt maandag officieel geopend door minister Peijs (Verkeer).
De zwaluwen bouwden enkele weken geleden nesten in een zandwand. Een oeverzwaluw graaft diepe tunnels in steile zandwanden, meestal oevers van waterwegen. In die holen broeden de vogels. In september trekken ze weg naar warmere oorden.

Ook vorig jaar verstoorde een kolonie oeverzwaluwen de werkzaamheden aan de A30, een noord-zuidverbinding die de files op de snelwegen A12 (Den Haag-Arnhem) en A1 (Amsterdam-Deventer) moet verminderen. Destijds zijn de werkzaamheden tijdelijk stilgelegd.
,,Wanneer ze het naar hun zin hebben, komen de vogels terug om opnieuw te broeden”, zegt Jan Huurman van Rijkswaterstaat. ,,Voor de volgende broedperiode zoeken we naar een andere oplossing. Een mogelijkheid is de tunnels dichtmaken en kunstmatige nestwanden aanleggen. Dat hebben we op andere plekken ook gedaan.”
Vogelbescherming Nederland is blij dat de oeverzwaluwen met rust worden gelaten. ,,In het verleden gebeurde het wel dat een hele bult zand op de schop ging, met de eieren er nog in.”

Of de oeverzwaluw in de Rode Lijst van bedreigde dieren blijft staan is de vraag. Het gaat goed met de soort. In de jaren 60 waren er zo’n 25.000 broedparen, in 2000 waren dat er 32.000. Halverwege de jaren 80 had de vogel het moeilijk: slechts 4000 broedende paartjes kwamen in Nederland voor.
Rijkswaterstaat verwacht niet dat het verkeer veel hinder zal ondervinden van de afzetting van een rijstrook. ,,Er blijft één rijstrook beschikbaar. Deze afslag op het nieuwe knooppunt Maanderbroek wordt ook het minst door het verkeer gebruikt, is onze verwachting.”
Met de aanleg van de A30 is een bedrag gemoeid van 123 miljoen euro. Er werden 2000 bomen gekapt om de weg te realiseren. Daar staat tegenover dat er 3500 bomen in de buurt van de weg zijn geplant. Enkele weggedeelten zijn aangelegd met licht verontreinigd zand. Volgens Rijkswaterstaat hebben de vogels daar geen last van.

(bron – hans botman – telegraaf 9 juli 2004)


Hongerige beren vallen twee Roemenen aan

BOEKAREST – Twee hongerige beren hebben in de Roemeense stad Brasov twee mannen aangevallen. De twee liepen verwondingen op en zijn naar een ziekenhuis gebracht, aldus de lokale jagersvereniging. Brasov ligt in de Roemeense Karpaten en is een toeristische trekpleister. De beren trekken soms naar de stad op zoek naar voedsel.

(bron Telegraaf 6 juli 2004)


Luipaarden uit reservaat bij Bombay vallen mensen aan

AMSTERDAM – Luipaarden uit een natuurreservaat aan de rand van de Indiase stad Bombay hebben deze maand tien mensen gedood. Blijkbaar breiden de luipaarden hun jachtgebied uit, want zes slachtoffers werden gegrepen buiten het reservaat, het Nationaal Park Sanjay Gandhi.
Het totale aantal doden door luipaardaanvallen komt daarmee voor dit jaar op veertien. Vorig jaar werden vijftien mensen door luipaarden gedood en het jaar daarvoor elf.
Om te voorkomen dat de luipaarden op mensen blijven jagen hebben boswachters varkens en konijnen in het reservaat losgelaten. De komende weken worden nog vijfhonderd wilde zwijnen en veertig herten uitgezet. Een omheining van schrikdraad moet voorkomen dat de ongeveer dertig luipaarden het reservaat verlaten en voor alle zekerheid worden buiten het reservaat vallen geplaatst.

Volgens natuurbeschermers zijn niet de luipaarden het probleem, maar de mensen. Sinds het honderd vierkante kilometer grote gebied in de jaren zeventig tot nationaal park werd verklaard zijn er langs de rand flatgebouwen verrezen en zijn zo’n elfduizend mensen illegaal in het reservaat gaan wonen. Volgens natuurbeschermer Sunjoy Monga zijn de kippen en geiten die aan de randen rondscharrelen de eigenlijke prooi van de luipaarden en de mensen toevallige slachtoffers. “Aan de sporen is te zien dat het gaat om twee tot drie jaar oude dieren die zich ophouden aan de buitenkant van het reservaat, waar zwerfhonden een overvloedige bron van voedsel vormen.”
Maandag sleepte een luipaard een 18-jarige jongeman uit een hut die net buiten het reservaat staat. Toen buren op zijn hulpgeroep toesnelden had de luipaard hem al gedood. Een 52-jarige man die op dezelfde dag werd doodgebeten lag te slapen bij een islamitisch heiligdom dat net binnen het reservaat staat.
Drie luipaarden die zich buiten het reservaat hadden gewaagd zijn door boswachters gevangengenomen. Zij zullen worden losgelaten in andere bossen in Maharashtra, de deelstaat waar Bombay de hoofdstad van is.

(bron: Telegraaf 30 juni 2004)


Agressieve buizerd verwondt trimmers

DRONTEN – Verschillende trimmers zijn de afgelopen weken tijdens hun training op de weg tussen Dronten en Lelystad aangevallen door een agressieve buizerd. Enkele hardlopers liepen daarbij zelfs verwondingen op aan het hoofd.

Volgens Staatsbosbeheer (SSB) heeft de vogel, met een spanwijdte van ongeveer anderhalve meter, op dit moment een nest jongen in een boom vlak langs de weg die zij probeert te beschermen. “Het is in principe wel gestoord gedrag. Normaal gesproken valt een buizerd nooit mensen aan. Zij zal wel last hebben van haar moederinstinct.”

( 23 juni 2004 – bron: nu.nl)


Sterns of sternen?

Sternen vallen fietsende man aan

DELFZIJL – Broedende sternen hebben dinsdagmiddag een fietsende man aangevallen.
Dat gebeurde aan de Handelskade in Delfzijl. De man is overgebracht naar het ziekenhuis.
Het slachtoffer werd op zijn hoofd gepikt. De politie werd gealarmeerd, maar die kon er niet bij omdat de vogels maar bleven terugkomen. Agenten hebben vervolgens de vogels met een schep op afstand gehouden, zodat de man naar het ziekenhuis kon worden gebracht.

(bron rtvnoord 23 juni 2004)


Bloeddorstige sterns in de aanval

Eddy Schaank

Delfzijl – Een argeloze bejaarde fietser uit Appingedam is woensdagmiddag het slachtoffer geworden van een zwerm agressieve sterns bij de haven van Delfzijl. Een van de sterns wist de man enkele keren flink in het hoofd te pikken. De verwondingen waren dermate ernstig dat hij per ambulance naar het ziekenhuis is gebracht. De politie werd opgeroepen om de verplegers tegen de sterns te beschermen tijdens de hulpverlening.

De man fietste langs een braakliggend terrein. Tientallen sterns vlogen op van hun nesten en groepeerden zich in het zwerk tot een bloeddorstige aanvalsmachine, die duikvluchten uitvoerde op de fietser. Van schrik botste de man tegen een lantaarnpaal en viel van de fiets. Een van de sterns greep zich vast op zijn hoofd en pikte hem tot bloedens toe. Agenten en ambulancepersoneel hadden vervolgens hun handen vol om het slachtoffer in de ziekenwagen te krijgen. De ontketende sterns bleven aanvallen. Een agent moest de vogels met een spade verjagen.

(bron: dagblad van het noorden 23 juni 2004)


Gebrek aan bewijs redt dolle olifant van doodstraf

JAMSHEDPUR – Een doldrieste olifant die door Indiërs verantwoordelijk wordt gehouden voor de dood van meer dan twintig mensen mag niet ter dood worden gebracht. Er is onvoldoende bewijs om de verdachtmakingen tegen het dier hard te maken, verklaarde een natuurtoezichthouder vrijdag.

Dorpelingen in de heuvels bij het Indiase Jamshedpur zeggen dat het dier de afgelopen vijf maanden zeker twintig mensen heeft vertrapt. Staatsbosbeheer in India zegt echter de olifant niet te kunnen doden slechts op basis van klachten. Het dier zal door camera’s gevolgd gaan worden om zijn gedragingen vast te leggen.

Functionarissen van staatsbosbeheer in India zeggen dat in het gebied nog zeker achttien andere olifanten rondbanjeren met het zelfde postuur, signalement en dezelfde leeftijd. Daardoor is het moeilijk voor de dorpelingen de echte dolle olifant te identificeren.

(bron: Telegraaf, 11 juni 2004)


Stier neemt slachter op de horens     

DIDAM – Een dolle stier heeft een werknemer van een slachterij in Didam op de horens genomen. Het dier viel aan toen de 33-jarige inwoner van ’s Heerenberg te dichtbij kwam, aldus een woordvoerder van de politie woensdag.
De stier werd uit een vrachtauto geladen. Toen het slachtoffer binnen bereik was, nam het dier de man op de horens. De inwoner van ’s Heerenberg raakte onder meer gewond aan zijn benen en is opgenomen in het ziekenhuis. De stier is alsnog geslacht. De Arbeidsinspectie is op de hoogte gesteld van het ongeluk, aldus de politie.

(bron telegraaf woensdag 2 juni 2004)


Eland gaat er met fiets vandoor

Het Zweedse echtpaar Björn en Monica Helamb heeft vorige week geleerd dat een eland zich niet laat tegenhouden door een fiets. Het enorme dier komt al sinds 1995 steevast in de lente naar hun tuin in het Noord-Zweedse Vuoggatjalme, om er van de bloeiende rozenstruiken te snoepen.

Dit jaar wilde het koppel de mooiste rozen beschermen, dus zetten ze hun fiets voor de struik. Maar de eland, die Hangoor wordt genoemd, stak haar hoofd door het fietsframe en ging ongestoord verder met snacken. Eenmaal verzadigd vertrok ze, met de fiets nog rond haar nek.

De fiets werd een halve kilometer verder teruggevonden, total-loss. Spijt over het kapotmaken had Hangoor niet want het afgelopen weekeinde kwam ze terug voor een tweede gang, maar het echtpaar joeg haar weg.

(25 mei 2004)


Eend veroorzaakt chaos op snelweg

      AMSTERDAM – Een wandelende eend op de ringweg A10 bij Amsterdam heeft zaterdagmiddag een verkeersongeval veroorzaakt. Een automobilist trapte op de rem toen hij het dier zag lopen. Dat resulteerde in een botsing waarbij vier auto’s waren betrokken en chaos over vier rijstroken ontstond.
Een ambulance voerde twee gewonden af. Ook de dierenambulance kwam opdagen, maar wat er van de eend is geworden, kon de politie niet zeggen.

(bron – de telegraaf – 8 mei 2004)


Dolle stier neemt slager te grazen

OUDESCHOOT – Een dolle stier heeft donderdag in het Friese dorpje Oudeschoot voor opschudding gezorgd. De stier wist bij het uitladen van een vrachtwagen te ontsnappen en nam enkele mensen op de horens. Vooral de plaatselijke slager moest het ontgelden.
De man werd door de stier tegen een boom gedrukt. Ook andere mensen werden aangevallen. Uiteindelijk kon de politie de stier doodschieten. Wonder boven wonder raakte volgens een woordvoerder van de politie niemand gewond.

(bron: Telegraaf donderdag 15 april 2004, 15:30)  


Olifant verplettert safarigids

AMSTERDAM – Een safarigids in Zuid-Afrika’s op één na grootste wildpark, Hluhluwe-Umfolozi, is dinsdag tijdens een wandeling met toeristen gedood door een olifant.
De gids, Fortune Mkhize, was met een collega en vier toeristen op een meerdaagse wandelsafari in het Umfolozi-gedeelte van het park in de Zuid-Afrikaanse provincie KwaZulu-Natal. Beide gidsen waren gewapend met zware geweren om zich in geval van nood te verweren tegen agressieve dieren.

De Amerikaan Michael Binder, een van de toeristen, vertelde tegenover het Zuid-Afrikaanse dagblad The Mercury dat het incident zich vroeg in de ochtend voordeed, kort nadat zij hun kampeerplaats hadden verlaten. De groep kwam daarbij op vijftig meter van een olifant te staan. “Een gids merkte dat het dier geagiteerd was, dus wij volgden hem naar achteren.” aldus Binder. “Ik had nauwelijks twee stappen naar achteren gezet, toen Fortune zei: ‘Go, go, go.’ Ik keek om en zag dat de olifant 20 meter verwijderd was en toen ben ik echt hard gaan rennen. “De ongelukkige gids struikelde in het weglopen en liet daarbij zijn geweer vallen. Binder: “Ik zag dat de olifant op hem stond en dat hij schreeuwde. Ik denk dat hij wel in staat was geweest om te reageren als hij niet gevallen was. Het was een bizar ongeluk.”
De parkautoriteiten gissen naar de reden waarom Fortune niet heeft geschoten toen hij de kans had. Gidsen hebben dat recht als zij of hun klanten zich in levensgevaar bevinden. “Hij dacht kennelijk dat hij weg kon komen en nam daarmee een verkeerde gok.” stelde parkmanager Craig Reed. Fortune Mkhize was het neefje van de directeur van de wildparken in KwaZulu-Natal.

(1 april 2004 – door Pieter van Erven Dorens)


Ontsnapte dikbilkoe zaait paniek in Roggel

ROGGEL – Een ontsnapte koe heeft dinsdag in Roggel (Midden-Limburg) voor wildwesttaferelen gezorgd. Een 51-jarige man uit Roggel, die de koe probeerde te vangen, kreeg een kopstoot van de koe, kwam ten val en belandde met een gebroken sleutelbeen in het ziekenhuis, meldde de politie.
De dikbilkoe ging er rond elf uur vandoor toen de boer haar naar de wei bracht. Het dier kwam door een gat in het hek op het terrein van recreatiepark De Leistert terecht. Een groot aantal politieagenten werd ingezet om het beest te vangen. Omstreeks drie uur wist een dierenarts de koe een kalmeringsspuit te geven, waarna het dier werd afgevoerd.

(bron: telegraaf 16 maart 2004)


Nazi-wasberen plaag in Duitsland 

Bijna zestig jaar na het overlijden van nazi-kopstuk Hermann Goering dreigt een van zijn bizarre hersenspinsels een ware plaag te gaan vormen. In 1934 importeerde hij Amerikaanse wasberen om de fauna van het ‘Reich’ te verrijken.
Nu, zeventig jaar later, begint de grote populatie van de dieren problemen te veroorzaken.
Alleen al in Duitsland zijn op dit moment al meer dan een miljoen wasberen die zich in hoog tempo voortplanten en over heel Europa verspreiden. De reden dat de populatie zo snel groeit is dat ze geen natuurlijke vijanden hebben. Ze plunderen vuilnisbakken, blokkeren rioleringen en bijten elektrische leidingen kapot.
Goering liet een eerste paartje los in de buurt van Kassel. Op dit moment leven er in de omgeving van Frankfurt al meer dan honderd wasberen per vierkante kilometer. De stad heeft een speciale commissie opgericht om het probleem op te lossen.
Mogelijk worden er jagers ingezet om de overpopulatie in te dammen. Zij zouden een premie per gedode wasbeer kunnen krijgen.

(bron ad 11 maart 2004)


Kat valt piloot aan

      DHAKA – Een piloot van de Bengaalse luchtvaartmaatschappij BAM is dinsdag in de cockpit aangevallen door een agressieve kat. Het dier had op een nog onbekende wijze kans gezien in het toestel te komen. Het sloeg toe kort na het vertrek vanaf de luchthaven Sylhet in het noordoosten van Bangladesh. Volgens de Bengaalse krant New Age raakte de piloot gewond, maar kon hij de vlucht naar de hoofdstad Dhaka wel gewoon volbrengen.
Na de landing wist de kat uit het toestel te ontsnappen. Twee uur later grepen veiligheidsfunctionarissen hem alsnog in zijn nekvel. De krant vermeldde niet wat er met de kat is gebeurd.

(bron: telegraaf woensdag 10 maart)


Krolse kater veroorzaakt dood bazin

      BEIJING – Een krolse kat heeft in China een gaspijp opengekrabd en een lek veroorzaakt waardoor zijn bazin is gestikt. De dochter van de omgekomen vrouw is in het ziekenhuis opgenomen. Dat heeft het staatspersbureau Xinhua woensdag bericht.
De vrouw had de kat ’s nachts opgesloten in de keuken omdat het beest te opgewonden was en veel lawaai maakte. De kat overleefde het gaslek door laag bij de vloer te blijven. De familie heeft het dier de deur uit gedaan en gezworen om nooit nog een huisdier te nemen.

(bron: telegraaf  25 februari 2004)


Eenzame kameel aan de wandel in Zweden

Een op hol geslagen kameel heeft het verkeer in de Zweedse plaats Skövde lange tijd lamgelegd. De politie weigerde eerst uit te rukken, omdat ze de melding over de kameel niet serieus nam. Toen ze uiteindelijk toch een kijkje ging nemen was het dier door vrienden van de eigenares alweer teruggebracht naar zijn stal.

De eigenares, Anneli Arvidsson, kocht de 22-jarige kameel toen hij een jaar oud was van een dierentuin. Volgens haar was het dier op hol geslagen omdat hij alleen in de wei stond en zijn maatje, een paard dat op stal stond, miste.

(bron ap 11 februari 2004)


Zwemmer zoekt hulp met haai nog aan been

SYDNEY – Een Australische zwemmer heeft een aanval van een haai overleefd en is met de auto hulp gaan zoeken, terwijl de haai nog altijd in zijn been beet. De man zwom in een meer in New South Wales, toen hij in zijn been werd gebeten door een wobbegong haai, een Australisch soort.
“Ik heb hem meteen met beide handen zo stevig mogelijk vastgepakt om te voorkomen dat hij zou gaan schudden. Ik wist dat ik zo naar de kant moest zwemmen.” Aan de kant probeerden omstanders de man te helpen, maar de haai wist van geen wijken. Daarop is de Australiër met de auto hulp gaan zoeken. Reddingswerkers wisten de 60 centimeter lange haai los te krijgen door er koud water overheen te gooien.

(bron de telegraaf 10 februari 2004)


The Revenge of the Chicken

Bradende kip vergeten: huis Westerbroek uitgebrand (zie foto boven links)

Westerbroek – Aan de Rijksweg-West in Westerbroek is de nacht van donderdag op vrijdag een vrijstaande woning geheel uitgebrand. De twee bewoners konden zich op tijd in veiligheid brengen.
De brand ontstond in de keuken, waar een kippetje in de braadpan was gelegd. De bewoners waren echter op de bank in de woonkamer in slaap gevallen. Het vuur greep zo snel om zich heen, dat de man en de vrouw zich via een raam in veiligheid moesten brengen.
Ze sloegen alarm bij het naastgelegen motel Van der Valk. Drie gasten van het motel moesten op last van de brandweer tijdelijk hun kamers uit. De korpsen van Hoogezand en Harkstede konden het woonhuis niet meer redden. Ook de auto van de bewoners brandde uit.
Rond kwart over een was de brand onder controle. Het huis moet als verloren worden beschouwd. De auto, die op de oprit naast de woning stond, kon tijdig worden geblust.  De hond des huizes werd na enige tijd in goede gezondheid in een van de schuren aangetroffen.

(bron: dagblad van het noorden, 6 februari 2004)


Potvis

TAIPEI – Een ontploffende potvis heeft in de Zuid-Taiwanese stad Tainan een ravage veroorzaakt. Het rottende lijk van het zeventien meter lange dier spatte uit elkaar in een drukke winkelstraat.

Auto’s en winkels werden met een smurrie van bloed en organen bedekt. Het verkeer zat uren vast, meldden plaatselijke media. De potvis bevond zich op een vrachtwagen op weg naar een universiteit voor ontleding. Door de ontbinding ontstonden gassen die zich in het lichaam ophoopten. Het dier was op de kust van het eiland aangespoeld.

(bron: nu.nl 29 januari 2004)


Konijnen teisteren beveiliging gevangenis

ZWOLLE – De gevangenis in Zwolle wordt geteisterd door een konijnenplaag. De beesten knagen kabels door waardoor de beveiliging van de gesloten inrichting in gevaar komt. De inrichting heeft van de provincie een ontheffing gekregen om de konijnen te doden.

Dat meldde de provincie Overijssel maandag. De provincie heeft de benodigde ontheffing op de Flora- en Faunawet verleend. “De gevangenisdirectie wil zo de openbare veiligheid garanderen”, aldus een woordvoerder. De konijnen knagen onder meer ondergrondse kabels van beveiligingscamera’s aan.

De beestjes mogen tussen zonsondergang en zonsopgang op het gevangenisterrein met geweren worden afgemaakt. De directie van de gesloten inrichting wilde maandag niet reageren op de plaag.

(bron: telegraaf 19 januari 2004)


Monkey business

De Indiase ambassade in Nepal heeft ongewenst bezoek ontvangen. Geen protestbeweging, terroristengroep of ander gevaarlijk volk. De ambassade in Kathmandu is ‘overvallen’ door ruim dertig apen. De apen hebben het personeel aangevallen en apparatuur vernield. De vloeren zijn bezaaid met apenpoep. De ambassade heeft de hulp ingeroepen van deskundigen van een dierentuin en de dienst voor nationale parken om de apen het pand uit te krijgen.

(bron: nu.nl – 15 januari 2004)


Zwijn bijt man

Een hongerig everzwijn is een appartement in Berlijn binnengedrongen en heeft de bewoner verwond. “Het zwijn wist het appartement binnen te komen door een terrasdeur. Hij verstopte zich onder de tafel”, vertelt een politiewoord-voerder. “Toen de 54-jarige man het beest weg wilde jagen ging het everzwijn door het lint.” Het zwijn beet de man in zijn been en vluchtte terug het bos in.

(bron: nu.nl – 9 januari 2004)


Slager heeft het nakijken

LONDEN – Een wild zwijn heeft op zijn vlucht voor de slager chaos veroorzaakt in het Britse stadje Cinderford. De krant Daily Mail meldde donderdag dat het dier de plaatselijke supermarkt binnenrende, waar het de klanten van de diepvriesafdeling door de paden joeg.

Bij het verlaten van de winkel liep hij een voorbijganger van de sokken, galoppeerde hij over een zebrapad, ontweek twee politiemannen, draafde over een vrije busbaan en verdween vervolgens spoorloos in een aangrenzend bos.

Dat er in Cinderford niet veel voorvalt, blijkt uit het commentaar van een toeschouwer: “Ik denk dat dit wel het opwindendste was wat hier in lange tijd gebeurd is.” De woordvoerder van het slachthuis beperkte zich tot: “Wij vinden dit niet leuk.”

(bron: nu.nl – 8 januari 2004)