Papegaai

Ontdekken dat je partner vreemdgaat? Koop een papegaai. Dat ondervond Petra Ficker uit het Duitse Freiburg. Haar papegaai Hugo is een goede imitator. “Hugo kan de stem van Frank, mijn man, precies nadoen. Op een dag hoorde ik dat Hugo ‘Uta, Uta’ riep. Ik heb toen het hele huis overhoop gehaald en vond toen twee tickets naar Parijs, een op de naam van mijn man en een op de naam van ene Uta. Ik heb Frank er meteen uitgegooid!”

(nu.nl – 1 december 2005)


Zwaardvis doodt visser

Kuala Lumpur – Een Maleisische visser is overleden nadat een zwaardvis uit de zee was gesprongen en zijn rechteroog had doorboord. De dertig centimeter lange vis miste de pupil van Adnan Walid, maar de bek drong wel door tot zijn hersenen, meldde de krant The Malay Mail.

(23 november 2005)


 

Mus doet recordpoging

In het Frisian Expo Centre in Leeuwarden heeft een mus schade toegebracht aan de dominostenen van Domino Day. Het is de mus gelukt de hallen binnen te komen waar vrijdag Domino Day plaatsvindt. Daarbij wordt een poging gedaan om meer dan vier miljoen dominostenen om te gooien. Het huidige wereldrecord werd in 2004 gehaald met bijna vier miljoen stenen.
Maar de mus gooide roet in het eten door er alvast 23.000 om te gooien. “Gelukkig hebben we 750 beschermingen ingebouwd, anders konden we de wereldrecordpoging vergeten”, aldus de geschrokken bedenker Robin Paul Weijers van Domino Day 2005. De organisatie van Domino Day wil de steentjes vrijdag laten omgooien door zangeres Anastacia.
De mus heeft het avontuur niet lang mee mogen maken. Toen het dier in een stil hoekje van het FEC ging zitten, heeft een medewerker van Ware Care faunabeheer met luchtbuks een einde gemaakt aan het leven van het vogeltje.

(14 november 2005)


Woedende bijen doden vrouw

JOHANNESBURG – Een Zuid-Afrikaanse vrouw is overleden nadat honderdduizenden woedende bijen haar aanvielen, omdat ze met haar auto tegen de elektriciteitskast was gereden waarin de bijen hun nest hadden.
“Het bijennest was tien jaar oud en bevatte meer dan een miljoen bijen. Die werden ronduit wild”, zei een woordvoerder van de ambulancedienst in Johannesburg. De twee inzittenden van de auto, de vrouw en haar echtgenoot, slaagden erin uit het voertuig te komen, maar de vrouw bezweek ter plekke aan haar verwondingen. De man heeft de bijenaanval overleefd, maar is opgenomen in het ziekenhuis.

(nu.nl, 8 november 2005)


Zeehond bijt vrouw

Johannesburg – Een zeehond heeft in Zuid-Afrika bij een 49-jarige vrouw de neus afgebeten. De zeehond viel de vrouw aan toen ze het dier van het strand terug in zee probeerde te rollen.

(dpa 2 november 2005)


Muis houdt vliegtuig aan de grond

MANILLA – Een muis heeft ervoor gezorgd dat een passagiersvliegtuig in de Filippijnen dertien uur later is opgestegen dan gepland. Grondpersoneel van de luchthaven bij Manilla is al die tijd tevergeefs bezig geweest om het knaagdier in het toestel op de sporen, meldde een Filippijnse krant woensdag.  Het vliegtuig van Qatar Airways had 250 passagiers aan boord en had als bestemming Doha. Een ander toestel van de luchtvaartmaatschappij was al eens aan de grond gehouden, omdat een passagier een kakkerlak had zien kruipen.

(nu.nl 28 september 2005)


Een auto voor een egel

AALTEN – Een 28-jarige automobilist die in Aalten voor een egel uitweek is tegen een boom geknald.
De bestuurder bleef ongedeerd maar de auto was total loss. Het ongeval vond plaats op de Lichtenvoordsestraatweg.

(27 september 2005)


Hond schiet man

SOFIA – Een jachthond in Bulgarije heeft tijdens de jacht zijn baas neergeschoten. Dat hebben de lokale media donderdag bericht.
De hond wilde volgens de media de vogel die de man had geschoten niet loslaten. De jager werd boos en begon de viervoeter te slaan met zijn jachtgeweer.
De poot van de hond raakte daarbij de trekker, waardoor de man werd getroffen door een schot hagel. De media zeiden niets over de aard van de verwondingen van de man, maar wel dat de hond aan zijn poot letsel opliep.

(15 september 2005 – Nu.nl)


Loodzware koe plet boer in Breukelen

AMSTERDAM – Op het Zandpad in Breukelen ligt een boer onder een koe van ongeveer 700 kilogram. Er is een traumahelikopter ingezet om de man te bevrijden. Dat heeft de politie zaterdag bevestigd tegenover RTV Utrecht.
Het is nog niet bekend hoe de man er aan toe is en hoe hij onder de koe kon belanden.

(10 september 2005)


Koeien lopen vrouw omver

LEERDAM – Een 47-jarige vrouw uit Leerdam is op donderdag nagenoeg ongedeerd gebleven, nadat een aantal koeien over haar heen was gelopen.

De vrouw was met haar man en dochter bezig de koeien van het ene naar het andere weiland te drijven toen de koeien besloten haar als catwalk te gebruiken. Wellicht speelde het rode T-shirt van de vrouw een rol bij deze beslissing.

Eén van de koeien gaf de vrouw nog een trap na. Ambulancepersoneel constateerde dat de vrouw geen verwondingen had en naar huis mocht.

(9 september 2005)


Militairen ziek door zandvliegjes

Den Haag – Nederlandse mariniers in Mazar e Sharif in Afghanistan hebben last van stekende zandvliegjes. Zeker vier militairen hebben hierdoor een huidziekte die kan leiden tot grote zweren.

De vier zijn overgevlogen naar het Medisch Academisch Centrum (AMC) in Amsterdam. Een aantal militairen wordt nog onderzocht. De ziekte, cutane leishmaniasis, wordt overgebracht door het geïnfecteerde zandvliegje. De mariniers hebben in de primitieve omstandigheden tijdens de opbouw van het kamp veel contact gehad met zand. Preventieve maatregelen als impregnatie van uniformen en het insmeren van onbedekte huid met Deet hebben de infectie niet overal kunnen voorkomen. De ziekte veroorzaakt zweren die ernstige littekens kunnen achterlaten. Bij snelle verzorging treedt algehele genezing op.

(ANP, 8 september 2005)


Tijger doodt bulldozer-chauffeur op Sumatra

JAKARTA – Een tijger heeft op het Indonesische eiland Sumatra een bestuurder van een bulldozer aangevallen en gedood. De man was even van zijn voertuig gestapt om te plassen toen het roofdier toesloeg. Het slachtoffer was bezig aan een houtkapproject.
Sumatraanse tijgers zijn zeer bedreigd in hun voortbestaan. Er leven naar schatting nog maar vierhonderd tot vijfhonderd exemplaren. In de afgelopen vijf jaar zijn zeker veertig mensen door tijgers gedood. De dieren komen steeds vaker in contact met mensen doordat steeds meer van hun leefgebieden ten prooi vallen aan onder meer houtkap.

(31 aug 2005)


Bijenzwerm valt aan

Breda – Twee losgeslagen bijenvolken hebben zondag voor grote paniek gezorgd in Breda. De bijen sloegen op hol na een cursus honingmaken. Vijf mensen raakten gewond.

“Verschrikkelijk, een paar duizend bijen, daar doe je niks tegen, ze zaten overal” zegt een buurtbewoner. Imker Rob Verkooijen had net een cursus honingmaken afgerond. Hij had zijn zes cursisten geleerd hoe ze honing van de raten van drie bijenvolken moesten halen.
Daar is het waarschijnlijk fout gegaan, aldus Verkooijen. “Twee bijenvolken zijn waarschijnlijk gestresst geraakt en hun territorum gaan verdedigen”.

(GPD, 29 augustus 2005)


Amerikaan dood na seks met paard

San Francisco – In de Amerikaanse staat Washington is een man overleden nadat hij anale seks met een hengst had gehad. De man had zware verwondingen opgelopen aan zijn inwendige organen. Het incident gebeurde op een boerderij die via internet seks met diverse dieren aanbiedt.

(anp 21 juli 2005)


Struisvogel valt trimmers lastig

TILBURG – Twee trimmers in Tilburg renden woensdag nog iets harder, toen ze werden achtervolgd door een agressieve struisvogel. De politie kreeg binnen korte tijd de meldingen binnen en ging op onderzoek uit, zo maakte ze donderdag bekend. De struisvogel bleek al sinds een week los te lopen in de omgeving.

Volgens een woordvoerder van de gemeente wordt donderdag geprobeerd het dier te vangen en naar “een veilige omgeving te brengen”. Volgens hem is het dier afkomstig van een man in de buurt. De politie heeft hem nog niet gesproken.

(nu.nl -14 juli 2005)


Olifant valt in publiek

AMSTERDAM – Twee olifanten zijn tijdens een circusact op elkaar gebotst, waarna een van de olifanten bovenop het publiek viel. Een vrouw op de eerste rij brak haar enkel, maar verder bleef iedereen ongedeerd.
Het ongeluk gebeurde donderdag tijdens een voorstelling in de Tsjechische plaats Ostrava, driehonderdvijftig kilometer ten oosten van Praag.

(8 juli 2005)


Woelmuizen jagen leger op de vlucht

Parijs – Een plaag van woelmuizen heeft de Franse legerleiding doen besluiten een paar grote militaire oefeningen af te gelasten, waaronder een Nederlandse in het noordoosten van Frankrijk.

Sinds april zijn er achtentachtig gevallen geconstateerd van virale aandoeningen na contact met uitwerpselen van woelmuizen. Volgens de geneeskundige dienst van het ministerie van defensie in Parijs krijgen de slachtoffers hoge koorts, bloedneuzen en soms nieraandoeningen. In het noordoosten van Frankrijk zijn grote terreinen waar ook niet-Franse militairen regelmatig oefeningen houden.
Sinds 1982 zijn er in Frankrijk zes van dit soort woelmuisepidemieën geweest. In totaal zijn daarbij ongeveer duizend aandoeningen geconstateerd, overigens ook bij niet-militairen.

(anp – 2 juli 2005)


Drie leeuwen redden meisje

Addis Abbeba – Drie leeuwen hebben in Ethiopië een twaalfjarig meisje gered van ontvoerders. De wilde leeuwen verjaagden de mannen die het meisje tot een huwelijk wilden dwingen. Politie en familie van het meisje vonden haar in een uithoek van het land. De leeuwen bleken de jonge tiener al een halve dag te bewaken.

(22 juni 2005)


Jongen doodgebeten door eigen pitbulls

SAN FRANCISCO – Een 12-jarige jongen in San Francisco is door zijn eigen pitbulls aangevallen en gedood. Zijn moeder vond de jongen toen ze vrijdag thuiskwam, meldde de San Francisco Chronicle zaterdag.
Waarom Rex en Ella hun baasje aanvielen, is niet duidelijk. De moeder durfde het pand niet te betreden omdat de honden door het dolle waren. Een te hulp geschoten man schoot een van de beesten dood. Buren toonden zich geschokt. “Ze deden anders nooit wat”, reageerden ze verbaasd.

(4 juni 2005 – nu.nl)


Zeeleeuw duikt in een sloot

Een Duitse circusvrachtwagen die bij Haren over de snelweg reed had een kapotte dakplaat, waar een zeeleeuw door naar buiten wist te kruipen. Voorbijrijdende automobilisten wisten de nietsvermoedende chauffeur te waarschuwen, die zijn vrachtwagen naar de kant reed. Toen de vrachtwagen stil stond rook de zeeleeuw zijn vrijheid en dook de sloot naast de snelweg in. Daar voelde hij zich zo te zien prima, maar de politie schakelde toch de zeehondencreche maar in, en ook de zeeleeuwentemmer van het Emmer Dierenpark kwam helpen. De circusartiest werd uiteindelijk met een net gevangen, maar dat had nog heel wat voeten in de aarde.

(Haren, 29 mei 2005)

zeeleeuw duikt even onder...er was een heel gezelschap nodig om de zeeleeuw te vangen...


Koe met kalf doodt man

LOIL – Een 75-jarige man uit het Achterhoekse Loil is maandagmiddag om het leven gekomen, doordat een koe hem in een weiland aanviel.
Volgens de politie liep de man samen met de eigenaar van de koe door het weiland toen het dier de man aanviel. De man viel, waarna de eigenaar van de koe hem naar huis heeft getild. Daar overleed de man. Het is onduidelijk waarom de koe de man aanviel. Volgens de politie had de koe een kalf bij zich en is het mogelijk dat het dier het kalf wilde beschermen.

(25 april 2005)


Man wil hond cremeren op barbecue: flat in brand

BRUSSEL – In België heeft zondag een man geprobeerd zijn dode hond te cremeren op zijn barbecue. Daarbij veroorzaakte hij een brand. Het incident deed zich voor op een terras van een appartementsgebouw in Schaarbeek. De benzine die de man gebruikte, was wellicht op het terras gelekt. De brandweer kwam rond 09.40 uur aan bij het appartementsgebouw. Toen waren er grote vlammen vanaf het terras op de tweede verdieping.

Achteraf bleek de schade nogal mee te vallen: alleen de gevel had geleden onder de brand. De man zelf was verbrand aan zijn arm en werd naar een ziekenhuis gebracht. De hond was volgens de politie “zwartgeblakerd”.

(17 april 2005)


Wilde zwijnen richten verwoesting aan in Bulgarije

AMSTERDAM – Een kudde van vijftig wilde zwijnen heeft vrijdag een verwoesting aangericht in een Bulgaars dorp. De zwijnen waren door het stijgende water van de Donau verjaagd van het Roemeense eiland waarop ze leefden. Ze zwommen de rivier over en bestormden de noordoostelijke plaats Silistra.

De zwijnen braken etalageruiten en beukten tegen auto’s, meldde de politie. De dieren verspreidden zich over de binnenplaats van een hotel, de tuin van het plaatselijke ziekenhuis en rondom het politiestation.

De meeste zwijnen verdwenen na een tijdje in een bos. Vier moesten worden neergeschoten. Als hun vlees eetbaar blijkt te zijn, krijgen de bewoners van het bejaardenhuis in Silistra dit weekeinde wild zwijn te eten.

(15 april 2005)


Gevaarlijke fazant terroriseert Brits dorp

BISHOPSTONE – Het slaperige Britse gehucht Bishopstone is volledig in de ban van Prezza. Deze slecht gehumeurde Reeves-fazant terroriseert de inwoners en hun honden met venijnige aanvallen. Met zijn scherpe poten en snavel heeft hij al verscheidene mensen verwond, aldus The Times van woensdag.
De fazant, een beschermde soort die oorspronkelijk uit China komt, is waarschijnlijk ontsnapt uit gevangenschap. Veel inwoners willen dat het dier wordt doodgeschoten, maar door zijn beschermde status zou dat een illegale daad zijn. Vooralsnog is er niemand die het aandurft het dier op te pakken.

(Telegraaf, 6-4-05)


Laatste avondmaal

Zonder het te beseffen, kookte de Amerikaan Joseph Stanton uit Michigan dinsdagavond zijn laatste avondmaal. Tijdens het koken werd hij doodgeschoten door zijn kat. Het beestje tikte het wapen vanaf de keukenkast op de grond, waardoor een kogel werd afgevuurd op het slachtoffer. Zijn baasje overleed later in het ziekenhuis.

(nu.nl 13 maart 2005)


Tijger doodt vrouw in Kiev

KIEV – Een tijger in een dierentuin in Kiev heeft een 23-jarige vrouw gedood. Het roofdier, Svetlana, viel de dierenverzorgster onmiddellijk aan toen zij per ongeluk het verkeerde hok binnenging om schoon te maken. Dit meldden media in Oekraïne donderdag.
Het dier wordt niet afgemaakt, omdat bekend was dat zij gevaarlijk is. Het handelde slechts volgens haar instincten toen zij de vrouw aanviel, zei een woordvoerder van de dierentuin in de Oekraïnse hoofdstad.

(10 maart 2005)


Vondst dassenburcht legt wegwerk alsnog plat

HARDERWIJK – Een week nadat het werk begon, is de aanleg van een nieuwe verbindingsweg over de Veluwe tussen Harderwijk en Ermelo alweer stilgelegd. De gemeente Harderwijk heeft op het tracé een dassenburcht aangetroffen en is nu wettelijk verplicht de werkzaamheden te stoppen. Dit meldde de gemeente Harderwijk dinsdag.

Het is de tweede dassenburcht die op het tracé van de Groene Zoomweg/Speijkweg is gevonden. De eerste burcht, op het grondgebied van de gemeente Ermelo, kon nog worden ingepast in de aanleg van de weg. De vondst vorige week van de tweede was voor de gemeente een verrassing, zei een woordvoerder van Harderwijk.

Dankzij sporen van de dassen in de verse sneeuw kon een specialistisch bureau afgelopen week de tweede burcht lokaliseren. Zowel Ermelo als Harderwijk heeft afgesproken het leefgebied van de das als beschermde diersoort op de Veluwe bij de aanleg van infrastructuur te respecteren. Om het foerageergebied van de dieren in stand te houden is daarom het tracé van de weg aangepast en worden speciale voorzieningen getroffen, zoals dassentunnels en geleidehekken.

De gemeente Harderwijk treedt nu in overleg met het ministerie van LNV. “De burcht ligt volgens de norm te dicht bij de weg, waarschijnlijk moet het tracé alsnog worden verlegd”, zo stelt de gemeente. Tot die tijd wordt er niet gewerkt. Hoe lang de vertraging gaat duren is vooralsnog onbekend.

De das is een bedreigde diersoort met een beschermde status. Het is het grootste landroofdier van Nederland en kan een meter groot worden. Het zijn schuwe nachtdieren die leven in burchten die ze onder de grond graven. Een dassenburcht kan uitgroeien tot een indrukwekkend holenstelsel. In een burcht wonen vaak meer dassenfamilies bij elkaar die er vaak generaties lang verblijven

(8 maart 2005)


Oppasser in Wener dierentuin door olifant vertrapt

WENEN – Een oppasser in de dierentuin van Wenen is zondag vertrapt door een olifant kort nadat hij het dier zijn gebruikelijke ochtenddouche had gegeven. Niemand is getuige geweest van het incident, dat zich rond 11.00 uur moet hebben voltrokken.
Het slachtoffer, de 39-jarige Gerd Kohl, was al sinds 1998 werkzaam in de dierentuin. De in 1752 opgerichte Wener Zoo is een toeristische trekpleister.

(20 februari 2005)


Genbomen opgepeuzeld door hazen

De genetisch aangepaste appelbomen van de Wageningen Universiteit zijn niet, zoals eerder werd aangenomen, vernield door actievoerende tegenstanders van gentechnologie, maar door hazen. Knaagsporen wijzen ondubbelzinnig uit dat hazen de appelbomen hebben aangevreten. De vernieling werd in november 2004 ontdekt. Acht maanden eerder was hetzelfde veld al doelwit geweest van het Earth Liberation Front, waarbij vierhonderd jonge boompjes werden geknakt. De locatie van de vier velden in Nederland waar met genetisch gemanipuleerde gewassen wordt getest mogen vanwege milieubepalingen niet geheim gehouden worden. De minister, die eerder met grote stelligheid beweerde dat actievoerders verantwoordelijk waren voor de tweede vernieling, wil onderzoeken of de proeven niet op geheime locaties kunnen worden uitgevoerd.

(8 februari 2005)


Jager valt en schiet collega in been

HULST – Een jager uit Gent is zaterdagmorgen gewond geraakt bij een drijfjacht in het riet bij het Zeeuws-Vlaamse Hulst. De man werd in zijn been geschoten toen een collega naast hem viel, waarbij zijn geweer afging. De getroffen jager is met een helikopter naar het ziekenhuis in Brugge gebracht, aldus de politie.

(15 januari 2005)