elf vertaalde gesprekken...

the believer - het boek
- 11 conversaties tussen geliefde schrijvers en de schrijvers die zij adoreren

Dave Eggers is een schrijver die met zijn eerste boek meteen een bestseller schreef, en die vervolgens met het geld dat dit boek opleverde een stille revolutie ontketende in de literaire wereld. Hij startte het tijdschrift McSweeneys en stond ook aan de wieg van het blad The Believer, ook al een tijdschrift dat opviel door zijn positieve insteek.

Het bijzondere aan The Believer is, dat de insteek altijd positief is. Boeken of schrijvers die de redactie niet goed vindt worden gewoon genegeerd, er wordt gefocussed op schrijvers en boeken die ze goed of interessant vinden. Het delen van enthousiasmes is eigenlijk het uitgangspunt van het blad, en dat was een verademing voor iedereen die van lezen houdt.

In recensies wordt soms wat gemopperd over de toon, die soms als te positief wordt ervaren, en te weinig kritisch, maar als je het blad leest kom je er al snel achter dat dit een nonsens-argument is. Want het blad bereikt precies wat het ook beoogt: je gaat er gretiger van lezen, en gaat ook op zoek naar de boeken die zo enthousiast worden aangeprezen.

Voor Nederland is er een selectie gemaakt uit een van de vaste rubrieken in The Believer, waarin schrijvers praten met schrijvers die ze bewonderen. De ene keer is dat in de vorm van een interview, de andere keer gaat het per e-mail, of een schrijver voert op een podium een gesprek met een andere schrijver. Het levert hoe dan ook fascinerende gesprekken op, juist doordat het gaat om schrijvers (die dus iets weten van het vak dat schrijven is) die andere, bewonderde, schrijvers bevragen. De vragen mogen dan aan de oppervlakte niet altijd kritisch lijken, het zijn vaak wel vragen die de kern raken en die de diepte in gaan. En, belangrijk, de vragen die ik als lezer ook zou stellen.

En het belangrijkste is natuurlijk, dat je nieuwsgierig gemaakt wordt naar de boeken van die schrijvers. We laten hier de eerste drie bladzijden zien van het hoofdstuk waarin Vendela Vida, de hoofdredacteur van The Believer, in gesprek is met Shirley Hazard. Elk hoofdstuk in het boek begint met een citaat, wat kernzinnen en een korte introductie, daarna volgt het gesprek.

De keuze die voor de Nederlandse vertaling is gemaakt is enigszins toegespitst op het Nederlandse publiek. Onder de schrijvers die de vragen stellen vinden we onder meer Dave Eggers, Zadie Smith en Ben Marcus, onder de geïnterviewden Paul Auster, Joan Didion, Ian McEwan, Haruki Murakami, Irvine Welch en David Foster Wallace. Voor iedereen die The Believer nog niet kent vormt dit boek een voortreffelijke kennismaking, en voor iedereen die van lezen houdt is het zonder meer een absolute aanrader.

 

 

 

 

eerste pagina

pagina 2

pagina 3

terug naar de startpagina van moors magazine